Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Ankieta: Jaki rodzaj bólu najbardziej dał wam w kość ? Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
Ból fizyczny | 3 | 10.71% | |
Ból psychiczny | 25 | 89.29% | |
Razem | 28 głosów | 100% |
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
Ból fizyczny oraz psychiczny - Ile Ty jesteś w stanie wytrzymać ?
17.03.2024, 22:05
(17.03.2024, 17:13)Beeniepatu napisał(a): LOBO ciekawe co napisales. Kluczowe jednak pytanie: dlaczego uwazasz, ze dragi powoduja zlamanie kregoslupa moralnego, i zanik wartosci? Ja nic takiego nie zaobserwowalem na przestrzeni ponad 30 lat bycia uzaleznionym od dragow. Nigdy mi 'kregoslup moralny' nie siadl, nigdy tez cpanie nie bylo w kontrze do wartosci.
Naprawde sa ludzie, ktorzy nie musza regulowac sobie emocji uzywkami, tylko umieja w rekreacje. Jest ich mnostwo, i maja sie swietnie pod kazdym wzgledem Radzilbym powsciagliwosc w wyrazaniu opinii, ktore nie sa oznaczone jako Twoje. Posty wrzucane w stylu jak wyzej, od razu sa do kosza.
A co do tematu watku - nie mozna w zaden sposob porownywac fiizykalnosci do psychiki. Bo:
- dyskomfort psychiczny jest w 100% subiektywny. Bol fizyczny jest obiektywny.
- bol psychiczny to zwiazek frazeologiczny, bol fizyczny to zbadany fakt naukowy
To sie zgadza, co napisales...tylko zauwaz, ze zwrot "Ty" byl uzyty przeze mnie, jako "Ja". Pisalem wylacznie" o wlasnych odczuciach i doswiadczeniu, z lat mlodzienczych poczatkowych. Jako młokos. Nawiazujac do posta pana Lajfika, piszacy o dragach, ciagach, depresji, stracie itd. Od wielu wielu lat, rowniez jest to dla mnie rekreacja i znam wiele osob, ktorzy tez, maja rodziny, prace obowiazki, odpowiedzialnosci, psa, kota, i trzeba wyjsc wyrzucic smieci, wczesniej je segregujac. A kiedy jest czas, na zabawe i luzowanie, to wtedy to robią...
Zgadza sie, ze nie da sie porownac bolu fizcznosc/psychika, ale przewija sie ten motyw np. w literaturze, jako nazwijmy to - zabieg artystyczny. U mnie w wiekszosci przypadkow najwiekszy bol fizyczny bylo wyleczyc, i to w dosc szybki sposob. Natomiast bol psychiczny, to ciągła praca, niczym alkoholik nieaktywny. Nie mozna od tak skasowac czy przewinac, jak w kasecie magnet. (kiedyś);-)