Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
NAC - N-acetylocysteina
NAC czyli N-acetyl L-cysteina, to zmodyfikowana forma cysteiny przyłączona do grupy acetylowej. Cysteina – jeden z aminokwasów endogennych (czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować), zawierający siarkę. Ze względu na specyficzną budowę, jest aminokwasem bardzo reaktywnym, wiąże wiele substancji toksycznych, a więc jest pomocny w procesach detoksykacji.
L-cysteina (wraz z glutaminą i glicyną) jest także niezbędna w procesie syntezy glutationu – silnego wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza.
Bierze też udział w syntezie białek, enzymów i koenzymów.
Jest składnikiem preparatów o działaniu mukolitycznym, które pomagają w leczeniu mokrego kaszlu. Stanowi także antidotum w przypadku zatruć paracetamolem. Poza tym, NAC występuje jako składnik suplementów diety, powszechnie stosowanych dla poprawy i wspierania funkcji wątroby.
Zaczęlam sie tym interesować aby wprowadzić sobie to do diety, jako osłonka przy kontakcie ze środkami, które od czasu do czasu zażywam, czy chociażby wyczyszczeniu z siebie tego ustrojstwa po alkoholu.
---------------------------------------------------------------------------------
Czy ktoś z was miał z tym styczność? może opisać widoczne efekty?
zależy mi aby wątroba była cała i taka wewnętrzna energia, która ponoć właśnie ten NAC daje z uwagi na kontrole glutationu.
11.09.2024, 12:46
spoko, mam tego jeszcze z 30-40g, puszka 200g od newmind bodajże, pomogło po chlaniu przez pare miesięcy, brane z ostropestem
11.09.2024, 20:02
11.09.2024, 21:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.09.2024, 21:21 przez kiertnik82.)
Dawka 600mg dobowo, jest to raczej niewielka dawka, sam taką kiedyś przyjmowałem i nie odnotowałem żadnych skutków ubocznych. W dużych dawkach około 7g dziennie może być ona toksyczna dla komórek, natomiast przy dawkach zalecanych nie ma się czego obawiać. Są pewne wyjątki. Ludzie, którzy są przewlekle zatruci metalami ciężkimi w tym rtęcią, czasami nie tolerują suplementów wysoko tiolowych i mogą mieć pogorszenie objawów zatrucia (pisał o tym Andy Cutler w swoim protokole chelatacyjnym), mimo iż NAC detoksykuje organizm z metali ciężkich, lecz są to raczej bardzo rzadkie przypadki.