Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Jaki zażywasz lek przeciwbólowy w momencie kiedy coś cię boli? 12/08/25
12.08.2025, 19:13
Żaden, ewentualnie jak jest bardzo żel to Ibuprom sprint
Ja jestem tym, który puka
12.08.2025, 19:47
Głównie Ibum Expres, bo żołądek nie boli i szybko działa.
Nie było żadnych ciastek, więc kupiłem zaprawę murarską !
12.08.2025, 20:02
12.08.2025, 20:15
Nie mam ulubionych, biorę co jest pod ręką.
Podstawą odwagi w byciu sobą jest odwaga w byciu nielubianym.
Jeżeli przestanie mieć znaczenie, co ludzie myślą o tobie - sięgniesz po wolność
12.08.2025, 20:57
(12.08.2025, 20:02)włodzimierz napisał(a): Konrad Curze
jaka książka?
według mnie na weltschmerz dobre są wiersze
Obecnie czytam Herezję Horusa po angielsku (długa seria książek z uniwersum Warhammera 40 000), ale pewnie niedługo zabrałbym się albo za Byt i Czas Heideggera albo za zbiór eseji Camusa Mit Syzyfa (okaże się na co będę miał humor).
Niestety, poezja praktycznie nigdy do mnie nie trafiała i jestem jako tako w stanie docenić jej kunszt i dostrzec bogactwo środków, nawiązań etc. to po prostu nie jest to mój preferowana literatura. Zdecydowanie bardziej wolę jakąś beleterystykę lub filozofię.
12.08.2025, 21:01
12.08.2025, 21:13
włodzimierz
Jasne, ogólnie Heidegger jest trudny (zwłaszcza w tłumaczeniu), ale na początek na mój gust idealny jest Camus. Od jego beletrystyki, która ma po cichu wpleciony egzystencjalizm, przez jego bardziej filozoficzno-esejowe teksty (ikoną właśnie jest ten Mit Syzyfa). Właściwie nwm co by Ciebie interesowało, ale Dialogi Platona nie dość, że są klasyką to w połączeniu z dobrymi komentarzami edytorskimi powinno dać się je zrozumieć (Uczta chyba była najlżejsza). Też w miarę przystępne są teksty Locke'a a część z jego elementów wizji umowy społecznej są wciąż aktualne, bardzo mi się podoba Kant, ale trzeba czytać każdy akapit minimum 3 razy, aby przyswoić sobie wiedzę z niego. Jakiś czas temu miałem podejście do Kirkegaarda i też dawałem radę (chyba Trwoga i drżenie), ale uwzględnij, że ja sobie to uzupełniałem opracowaniami z filozofii słuchanymi i czytanymi... Jako, że dyscyplin filozoficznych jest od cholery ciężko mi wskazać jakiegoś konretnego twórcę, ale na mój gust uniwersalny i przystępny będzie Camus bez wahania.
Jeżeli chcesz posłuchać o filozofii i w miarę dobrze posługujesz się angielskim to BAAAARDZO polecam ten kanał:
https://www.youtube.com/@dr.michaelsugrue
W 45min omawia świetnie jakiś aspekt myśli danego twórcy, w taki sposób, że osoby bez jakiś preferencji do dziedzin humanistycznych powinny dość szybko się odnaleźć.
Jasne, ogólnie Heidegger jest trudny (zwłaszcza w tłumaczeniu), ale na początek na mój gust idealny jest Camus. Od jego beletrystyki, która ma po cichu wpleciony egzystencjalizm, przez jego bardziej filozoficzno-esejowe teksty (ikoną właśnie jest ten Mit Syzyfa). Właściwie nwm co by Ciebie interesowało, ale Dialogi Platona nie dość, że są klasyką to w połączeniu z dobrymi komentarzami edytorskimi powinno dać się je zrozumieć (Uczta chyba była najlżejsza). Też w miarę przystępne są teksty Locke'a a część z jego elementów wizji umowy społecznej są wciąż aktualne, bardzo mi się podoba Kant, ale trzeba czytać każdy akapit minimum 3 razy, aby przyswoić sobie wiedzę z niego. Jakiś czas temu miałem podejście do Kirkegaarda i też dawałem radę (chyba Trwoga i drżenie), ale uwzględnij, że ja sobie to uzupełniałem opracowaniami z filozofii słuchanymi i czytanymi... Jako, że dyscyplin filozoficznych jest od cholery ciężko mi wskazać jakiegoś konretnego twórcę, ale na mój gust uniwersalny i przystępny będzie Camus bez wahania.
Jeżeli chcesz posłuchać o filozofii i w miarę dobrze posługujesz się angielskim to BAAAARDZO polecam ten kanał:
https://www.youtube.com/@dr.michaelsugrue
W 45min omawia świetnie jakiś aspekt myśli danego twórcy, w taki sposób, że osoby bez jakiś preferencji do dziedzin humanistycznych powinny dość szybko się odnaleźć.
12.08.2025, 21:18
Konrad Curze
Bardzo dziękuję za polecajki
chętnie zajrzę na ten kanał co podlinkowałeś
od siebie polecam takie książki:
Rozprawa o metodzie Kartezjusz
Drzwi percepcji | Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley
rok 1984 - orwell
dystopia - Severski
martwe dusze - gogol
o podstawie moralności - schopenhauer
sztuka wojenna - sun zi