Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Bardziej porusza Cię cierpienie ludzi, czy zwierząt? 26/02/2026
26.02.2026, 19:50
Mje najbardziej porusza cierpienie kotuf bez dopka, aż serce się kraja taki ból
26.02.2026, 22:30
(26.02.2026, 19:14)doxyou napisał(a): kej9
Mówiłem, że my zaginieni bracia
Mam identyczne zdanie.
Czyli nie rusza Was cierpienie np. nieuleczalnie ciężko chorych dzieci? Bo mnie rusza. Oczywiście cierpienie zwierząt również nie jest mi obojętne, ale w tym przypadku człowiek to człowiek w dodatku dziecko. Dodatkowo takie bezbronne dzieci o których wspomniałem, nie są niczemu winne i nie mają żadnych perspektyw na poprawę komfortu swojego życia.
27.02.2026, 05:21
Oczywiście, że ludzi. Im inteligentnijesze zwierzę tym bardziej mnie to "rusza" (np. krukowate, delfiny, orki, wieloryby, naczelne), ale koniec końców samoświadomy człowiek jest ontologicznie wyżej w hierarchii bytów.
Zawsze jest jakieś cierpienie, zawsze ktoś ma przesrane ale szczerze?
Bardziej mnie porusza widok staruszka szukającego jedzenia a niżeli nieuleczalna choroba dziecka.
Nie wiem, może to wynika z tego, że o ile w pierwszym przypadku można coś temu choć chwilowo zaradzić, tak w drugim człowiek jest zupełnie bezradny.
No i ja nie mam absolutnie żadnych instynktów rodzicielskich.
Bardziej mnie porusza widok staruszka szukającego jedzenia a niżeli nieuleczalna choroba dziecka.
Nie wiem, może to wynika z tego, że o ile w pierwszym przypadku można coś temu choć chwilowo zaradzić, tak w drugim człowiek jest zupełnie bezradny.
No i ja nie mam absolutnie żadnych instynktów rodzicielskich.
Maniek napisał 27.02.2026, 16:02:
Oczywiście, że widok starszej schorowanej osoby, która szuka jedzenia na śmietniku również jest przygnębiający. Pisząc o chorych dzieciach podałem tylko jeden skrajny przykład, dzięki któremu chciałem wykazać, że jednak bardziej porusza mnie cierpienie ludzi niż zwierząt.
Oczywiście, że widok starszej schorowanej osoby, która szuka jedzenia na śmietniku również jest przygnębiający. Pisząc o chorych dzieciach podałem tylko jeden skrajny przykład, dzięki któremu chciałem wykazać, że jednak bardziej porusza mnie cierpienie ludzi niż zwierząt.