Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Dlaczego reputacja oraz oceny posta powinny zniknąć?
Wczoraj, 20:02
Ponieważ ilość tych śmiesznych punkcików w żaden sposób nie odzwierciedla wiedzy czy doświadczenia użytkownika
Ponieważ tworzy niepotrzebne złe emocje
Ponieważ forum bez tego byłoby żywsze, stwarzałoby więcej możliwości by komuś odpowiedzieć
Ponieważ relacje stałyby się bardziej utemperowane
Zniesienie tego niesie ze sobą same korzyści i należy podjąć ku temu dyskusję.
Ponieważ tworzy niepotrzebne złe emocje
Ponieważ forum bez tego byłoby żywsze, stwarzałoby więcej możliwości by komuś odpowiedzieć
Ponieważ relacje stałyby się bardziej utemperowane
Zniesienie tego niesie ze sobą same korzyści i należy podjąć ku temu dyskusję.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży gdy się nią dzieli.
Wczoraj, 20:12
Też nie jestem fanem reputacji i jak mówiłem - mógłbym jej nie mieć
Ale
Na pewno forum nie byłoby bez tego żywsze.
Reputacja nie odzwierciedla wiedzy, ale subiektywną oceną czyjegoś wpisu i o ile moja własna reputacja mało mnie obchodzi, to jednak lubię kliknąć komuś plusa jeśli napisze coś ciekawego/mądrego albo coś z czym się zgadzam, albo minusa za bzdurę.
W przypadku reputacji działa ta sama zasada co w grach komputerowych.
Grałeś 1,5 godziny i przeszedłeś kolejny poziom - dopamina - chęć dalszej gry, żeby przejść kolejne poziomy.
Dostałeś plusa - dopamina - chęć pisania dalej, żeby dostać kolejnego.
O ile ani Ciebie ani mnie specjalnie nie obchodzi ilość reputacji, to jednak pewnych niezależnych procesów mózgu nie oszukasz.
Ale
Na pewno forum nie byłoby bez tego żywsze.
Reputacja nie odzwierciedla wiedzy, ale subiektywną oceną czyjegoś wpisu i o ile moja własna reputacja mało mnie obchodzi, to jednak lubię kliknąć komuś plusa jeśli napisze coś ciekawego/mądrego albo coś z czym się zgadzam, albo minusa za bzdurę.
W przypadku reputacji działa ta sama zasada co w grach komputerowych.
Grałeś 1,5 godziny i przeszedłeś kolejny poziom - dopamina - chęć dalszej gry, żeby przejść kolejne poziomy.
Dostałeś plusa - dopamina - chęć pisania dalej, żeby dostać kolejnego.
O ile ani Ciebie ani mnie specjalnie nie obchodzi ilość reputacji, to jednak pewnych niezależnych procesów mózgu nie oszukasz.
W kielni zero, a kielon napełnia się
Wczoraj, 20:17
Punkty reputacji miały kiedy i rangi żeby zachęcać w recenzjach produkty oraz łatwiej mogli coniektorzy naganiać i reklamować ich produkty za prezenty w podzięce od vendorow.
Wczoraj, 20:56
Jak już rzucasz takie oskarżenia, to napisz post zrozumiale i przeczytaj go przed dodaniem.
Poza tym naganiaczami zazwyczaj są świeże konta bez reputacji, bo naganiacze są na bieżąco banowani - po to właśnie jest reputacja.
Osoby piszące rzetelne opinie są cały czas na jednym koncie o jakiejś reputacji.
Osoby piszące byle gówno które nagania do jakiegoś sklepu są wiecznie na świeżych kontach bez reputacji, bo ciągle muszą zakładać nowe z powodu banów.
Poza tym naganiaczami zazwyczaj są świeże konta bez reputacji, bo naganiacze są na bieżąco banowani - po to właśnie jest reputacja.
Osoby piszące rzetelne opinie są cały czas na jednym koncie o jakiejś reputacji.
Osoby piszące byle gówno które nagania do jakiegoś sklepu są wiecznie na świeżych kontach bez reputacji, bo ciągle muszą zakładać nowe z powodu banów.
Dzisiaj, 10:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj, 10:13 przez kiertnik82.)
Również mi nie przeszkadza, zawsze jest to jakieś urozmaicenie na forum, żeby się postarać napisać coś wartościowego i zostać za to nagrodzonym. Z moich obserwacji wynika, że aby dostać minusowy punkt to trzeba się naprawdę postarać i napisać jakąś głupotę, więc osobiście nie uważam, żeby reputacja była przyczyną jakiś sporów, a jedynie dodatkiem i sposobem wynagrodzenia aktywnych użytkowników, którzy dają na forum od siebie coś więcej.
Mi osobiście ta punktacja nie przeszkadza ale zarazem nie jest czymś koniecznym bez czego dalsze udzielanie sie na forum straciłoby sens niemniej uważam ,iż dobrze że istnieje również taka forma komunikowania swych emocji daje to calosci tak jakby dodatkowy magiczny wymiar aby pisać i sypać więcej :]\___
I'm not searching for happiness
I'm searching for peace
I'm searching for peace
a ja mam do tego ambiwalentny stosunek...
- z jednej strony mi wisi kto ile punktów ma - bo osobiście dla mnie nie znaczy to nic, a z drugiej strony np takie minusy są dobrym hamulcem dla ludzi którzy piszą serio jakąś głupotę / wprowadzają ludzi w błąd / albo obrażają innych bez powodu ... już nawet o fejk recenzjach nie wspominam bo to tutaj stało się pewnego czasu już codziennością - kiedy jeden z drugim chcą vendorowi zaszkodzić ( a powody znają tylko oni. )
No i potem widzimy kogo słowa traktować bardziej poważnie a kogo mniej..
- z drugiej strony np recenzja tematów od vendorów w moim odczuciu powinna być bardziej wyróżniona i punkty za recenzję jakoś odp odznaczone, świadczyło by to chociażby o tym, że użytkownik rzeczywiście coś testuje a nie tylko biadoli na forum o dupie marynie i o promocjach w żabce.
Tak czy siak pomimo wszelkich za i przeciw nie mam nic do punktów, pomóc może nie pomagają - ale zawsze jest to jakaś "nagroda" ( pomijając nagrody w odczynnikach ) za jakieś sensowne posty na forum.
- z jednej strony mi wisi kto ile punktów ma - bo osobiście dla mnie nie znaczy to nic, a z drugiej strony np takie minusy są dobrym hamulcem dla ludzi którzy piszą serio jakąś głupotę / wprowadzają ludzi w błąd / albo obrażają innych bez powodu ... już nawet o fejk recenzjach nie wspominam bo to tutaj stało się pewnego czasu już codziennością - kiedy jeden z drugim chcą vendorowi zaszkodzić ( a powody znają tylko oni. )
No i potem widzimy kogo słowa traktować bardziej poważnie a kogo mniej..
- z drugiej strony np recenzja tematów od vendorów w moim odczuciu powinna być bardziej wyróżniona i punkty za recenzję jakoś odp odznaczone, świadczyło by to chociażby o tym, że użytkownik rzeczywiście coś testuje a nie tylko biadoli na forum o dupie marynie i o promocjach w żabce.
Tak czy siak pomimo wszelkich za i przeciw nie mam nic do punktów, pomóc może nie pomagają - ale zawsze jest to jakaś "nagroda" ( pomijając nagrody w odczynnikach ) za jakieś sensowne posty na forum.
11 godzin(y) temu
Kupa bredni i tyle.
Niepotrzebnie podjąłem dyskusję xd
Nara
Niepotrzebnie podjąłem dyskusję xd
Nara
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży gdy się nią dzieli.
11 godzin(y) temu
A wczoraj to moje zachowanie zostało nazwane przez Ciebie dziecinnym.
Dzisiaj sam reagujesz złością i uciekasz z dyskusji, kiedy ktoś się z Tobą nie zgadza.
Dostałeś co najmniej kilka logicznych argumentów dlaczego to zły pomysł, jeśli się z nimi nie zgadzasz, to uzasadnij dlaczego zamiast pisać "nara"
Dzisiaj sam reagujesz złością i uciekasz z dyskusji, kiedy ktoś się z Tobą nie zgadza.
Dostałeś co najmniej kilka logicznych argumentów dlaczego to zły pomysł, jeśli się z nimi nie zgadzasz, to uzasadnij dlaczego zamiast pisać "nara"