Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Możliwość wprowadzenia klucza publicznego PGP
18.10.2022, 10:38
Witam,
Mam taką propozycję, żeby na forum dla tych którzy są paranoikami jak ja i ogarniają nieco bardziej cyberbezpieczeństwo wprowadzić możliwość podania swojego klucza publicznego PGP gdzieś w specjalnym do tego przeznaczonym polu w profilu.
Aktualnie co prawda nie jest to raczej problemem, bo można zawsze zrobić jak ja i umieścić sobie taki klucz w podpisie/stronie internetowej na profilu jako linka do pastebina czy jakiegokolwiek innego serwisu w tym stylu, ale to tylko mój luźny pomysł.
Dajcie znać co o tym sądzicie.
Mam taką propozycję, żeby na forum dla tych którzy są paranoikami jak ja i ogarniają nieco bardziej cyberbezpieczeństwo wprowadzić możliwość podania swojego klucza publicznego PGP gdzieś w specjalnym do tego przeznaczonym polu w profilu.
Aktualnie co prawda nie jest to raczej problemem, bo można zawsze zrobić jak ja i umieścić sobie taki klucz w podpisie/stronie internetowej na profilu jako linka do pastebina czy jakiegokolwiek innego serwisu w tym stylu, ale to tylko mój luźny pomysł.
Dajcie znać co o tym sądzicie.
Klucz PGP: https://pastebin.com/duKANM3E
18.10.2022, 21:12
Jestem za. Bedzie cos o czym nie mam pojecia. I juz nikt nie powie, ze sie wymadrzam
YOUR ATTORNEY
19.10.2022, 04:17
Przyłączam się do manifestu beeniego, bo również pod tym względem jestem tępy jak tabaka w rogu🤣
Metamorfoza
19.10.2022, 04:58
pomysł fajny, ale większość nawet niw wie czemu to ma służyć.
Administracja nie dna wystarczająco o fo
Administracja nie dna wystarczająco o fo
get
over
it
JEBAĆ DUCHA, KLEFIARZY I KLEFIARY
over
it
JEBAĆ DUCHA, KLEFIARZY I KLEFIARY
19.10.2022, 06:35
Pretty Good Privacy – narzędzie służące do szyfrowania, odszyfrowywania i uwierzytelniania między innymi poczty elektronicznej, plików, katalogów oraz partycji dyskowych.
@"PUDZILLA" może napiszesz jak to się ma w praktyce?
Odrobina wiedzy nikomu nie zaszkodzi😎
@"PUDZILLA" może napiszesz jak to się ma w praktyce?
Odrobina wiedzy nikomu nie zaszkodzi😎
Metamorfoza
PGP umożliwia m. in. szyfrowanie wiadomości end-to-end, tak że kompletnie nikt np. poza jej odbiorcą (można zaszyfrować dla kilku osób na raz) nie jest w stanie jej odczytać. Mówię tu o asymetrycznym szyfrowaniu PGP, mając klucz publiczny można zaszyfrować, a następnie wysłać komuś wiadomość i nikt, kto nie posiada klucza prywatnego (którego powinien mieć odbiorca i nigdy nikomu go nie udostępniać) nie jest w stanie jej odszyfrować. Podczas generowania klucza PGP, otrzymujemy właśnie 2 klucze: publiczny (ten podajemy osobie której chcemy wiadomość wysłać, udostępniamy na profilu, czy w sygnaturze jak ja ) oraz prywatny (służy do odszyfrowania wiadomości zaszyfrowanej danym kluczem publiczym, tego klucza NIGDY NIKOMU NIE UDOSTĘPNIAMY).
Pod Windowsa polecam korzystać z tego oprogramowania: https://www.gpg4win.org (gpg4win + Kleopatra), bądź tego proszego, które umożliwia o wiele mniej niż to oficjalne, jednak jako że jest dużo prostsze w obsłudze może się wielu osobom przydać: https://www.gpg4usb.org (GPG4USB).
Przykładowo wiadomość o treści:
"test"
Zaszyfrowana moim kluczem publicznym, którą tylko ja, dzięki posiadaniu klucza prywatnego jestem w stanie ją odszyfrować wygląda w ten sposób:
Pod Windowsa polecam korzystać z tego oprogramowania: https://www.gpg4win.org (gpg4win + Kleopatra), bądź tego proszego, które umożliwia o wiele mniej niż to oficjalne, jednak jako że jest dużo prostsze w obsłudze może się wielu osobom przydać: https://www.gpg4usb.org (GPG4USB).
Przykładowo wiadomość o treści:
"test"
Zaszyfrowana moim kluczem publicznym, którą tylko ja, dzięki posiadaniu klucza prywatnego jestem w stanie ją odszyfrować wygląda w ten sposób:
Kod:
-----BEGIN PGP MESSAGE-----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=/Gk9
-----END PGP MESSAGE-----
19.10.2022, 13:52
Zajebista opcja 👍
Mógłby to oczywiście być jako dodatek, ale od szyfrowania wiadomości mamy przecież privnote lub temp.
Mógłby to oczywiście być jako dodatek, ale od szyfrowania wiadomości mamy przecież privnote lub temp.
Metamorfoza
Owszem, mamy privnote czy temp.pm, ale to tylko moja luźna propozycja, dlatego pytam o opinię innych.
Wiadomo, że nie każdy jest takim paranoikiem i "ogarnia komputery" w takim stopniu powiedzmy jak ja, ale pomyśl jak bardzo dodatkowy poziom bezpieczeństwa by był, gdyby przez takiego privnota czy tempa nie wysyłać wiadomości wprost, a właśnie zaszyfrowaną przez PGP.
W sensie nie wysyłasz do privnote/tempa treści "test", tylko np. ten "kod" PGP, który podałem w poście wyżej. I wtedy nawet jeśli jakimś cudem ktoś po drodze by przejął linka z wiadomością, bądź admin strony privnota czy to temp.pm nie był jednak uczciwy i w rzeczywistości gdzieś jednak te wiadomości przechowywał, mimo że by były niby od strony użytkownika widoczne jako usunięte (bez najmniejszego problemu można tak zrobić tego typu stronę), to i tak nikt poza "prawowitym" odbiorcą, posiadającym klucz prywatny (służby, czy ktokolwiek kto przechwyciłby tego linka) nie będzie i tak w stanie odczytać treści wiadomości.
Wiadomo, że nie każdy jest takim paranoikiem i "ogarnia komputery" w takim stopniu powiedzmy jak ja, ale pomyśl jak bardzo dodatkowy poziom bezpieczeństwa by był, gdyby przez takiego privnota czy tempa nie wysyłać wiadomości wprost, a właśnie zaszyfrowaną przez PGP.
W sensie nie wysyłasz do privnote/tempa treści "test", tylko np. ten "kod" PGP, który podałem w poście wyżej. I wtedy nawet jeśli jakimś cudem ktoś po drodze by przejął linka z wiadomością, bądź admin strony privnota czy to temp.pm nie był jednak uczciwy i w rzeczywistości gdzieś jednak te wiadomości przechowywał, mimo że by były niby od strony użytkownika widoczne jako usunięte (bez najmniejszego problemu można tak zrobić tego typu stronę), to i tak nikt poza "prawowitym" odbiorcą, posiadającym klucz prywatny (służby, czy ktokolwiek kto przechwyciłby tego linka) nie będzie i tak w stanie odczytać treści wiadomości.
24.10.2022, 22:34
Dokładnie. Niektórzy mają problem z tak prostymi sprawami, np. jak kupić btc czy problem, żeby wysłać poprawnie wiadomość przez temp.pm a z szyfrowaniem sobie poradzą...