Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
24.12.2022, 21:59
Wesolych Swiat, jakie kto tam obchodzi lub nie. Co bysmy zdrowili byli 🥳
YOUR ATTORNEY
24.12.2022, 22:23
(24.12.2022, 16:22)Kaja Buza napisał(a):W ogóle pomagam Mamuśce przy rozkładaniu naczyń itd. ogólnie zastawy stołu wigilijnego i nagle podaje mi to ze zdjęcia i mówi "połóż koło każdego talerza" - ja sobie myślę JA PJERDZIU, ŻREMY KWASA CAŁĄ RODZINĄ... A to tylko tradycja, żeby każdy "Użytkownik Stołu" hihi dostał łuskę karpia wigilijnego, na szczęście... I taki Mamusiny patent w tym roku... 😑😑😑 Smacznej kolacji. 😁
Nie na szczęście, kwasożerco świąteczny🤣, tylko łuskę karpia trzyma się w portfelu co ma symbolizować i przynosić dobrobyt😊
W tym roku nabiera to szczególnego znaczenia, bo cena kilograma karpia = kilogramowi wołowiny🤯
No i jest to też jasny przekaz, że pomimo ponad tysiącletniego okresu chrześcijaństwa w Polsce, nadal nieobce są nam zwyczaje typowe dla pogan😊
Tak, u mnie w domu też ta tradycja obowiązuje i taką łuskę corocznie się wymienia na "świeżą".
NIE dla OPIO !!!
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
24.12.2022, 23:58
U mnie też się to robi co roku a w tym roku zapomnieliśmy, dobrze że przypomniałeś jutro pobiore łuskę 💪👍😎
25.12.2022, 04:02
Zdrowych i spokojnych wszystkim!
PS. ile jeszcze czasu musi minąć, żeby usunąć to jaranie się karpiem na święta? Mułowata gówno-ryba którą mnożyło się na potęge i można było tanio sprzedawać, a teraz staje się towarem "premium"
PS. ile jeszcze czasu musi minąć, żeby usunąć to jaranie się karpiem na święta? Mułowata gówno-ryba którą mnożyło się na potęge i można było tanio sprzedawać, a teraz staje się towarem "premium"
25.12.2022, 16:41
(25.12.2022, 04:02)nonoanon napisał(a): Zdrowych i spokojnych wszystkim!
Dawno temu na polskich stołach gościł sandacz, szczupak, lin. To typowo polskie ryby wigilijne.
Karp, to nie jest tradycyjna ryba wigilijna w polsce.
Karp pojawił się wraz z deficytem podanych wyżej ryb, no i jest zdecydowanie prościej i taniej chodować.
Tyle w temacie.
Sam też za karpiem nie przepadam.
NIE dla OPIO !!!
25.12.2022, 17:52
Ja wczoraj poczułem, pierwszy raz chyba czym się różnią świeże filety rybne (kupione na rynku np.) od typowo w marketach mrożonych filetów. Padło na filety dorsza, ale smak ogólnie takiej smażonej rybki niebo, a ziemia porównując. Warto zapłacić więcej, ale cieszyć się tym smakiem. 😁
25.12.2022, 20:55
(25.12.2022, 16:41)kot_kreskowy napisał(a): Dawno temu na polskich stołach gościł sandacz, szczupak, lin. To typowo polskie ryby wigilijne.
No i te ryby brzmią "królewsko" i coś co faktycznie warto dać na stół jeśli świetuje się. Może kiedyś minie ta PRLowska tradycja i zacznie się doceniać dobre ryby