Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Uzależnienie psychiczne i fizyczne
05.02.2023, 23:32
(04.02.2023, 23:41)Lady Giwera napisał(a): U mnie używanie to "urozmaicenie", uzaleznienie to utrata wolności, ktora ma dla mnie znaczenie.
Uzywanie jest zarowno rekreacyjne, jak i zaspokajace uzaleznienie. Bo tyczy sie po prostu na korzystaniu z substancji, bez wzgledu na cel uzycia.
A co do uzaleznienia, to tez nie korzystal ze stereotypowego podejscia do sprawy. Bo Ty od razu pejoratywnie do tego podchodzisz. A przypomne, ze uzaleznienie moze byc rowniez pozytywne, gdzie zyski przewyzszaja straty. I nie ma prawa byc mowy o utracie czegokolwiek. W biologii takie pozytywne uzaleznienie nazywamy 'symbioza', a e zyciu np 'udanym malzenstwem' czy zwiazkiem parnerskim
YOUR ATTORNEY
06.02.2023, 07:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2023, 07:14 przez Lifeisbrutal.)
A ja mam trochę odmienne zdanie,uzależnienie jakby nie patrzeć to choroba czy to od alkoholu,narkotyków,nikotyny czy innych substancji.Ja rozumiem to tak:
Uzależnienie psychiczne-to po prostu wytwarzanie emocji w mózgu i powracanie do danej substancji od której ktoś jest uzależniony.
Uzależnienie fizyczne-to po prostu nic innego niż braki danej substancji w organizmie i potrzeba jej zażycia
Często osoby uzależnione potrafią wymyślać naprawdę niestworzone rzeczy aby osiągnąć swój cel napicia się czy naćpania.
Temat ciężki,ale wszystko idzie ogarnąć trzeba sobie poukładać w głowie no i mieć silną wolę.Osoba uzależniona musi sama chcieć z tego wyjść nikt na siłę nic nie zrobi
Uzależnienie psychiczne-to po prostu wytwarzanie emocji w mózgu i powracanie do danej substancji od której ktoś jest uzależniony.
Uzależnienie fizyczne-to po prostu nic innego niż braki danej substancji w organizmie i potrzeba jej zażycia
Często osoby uzależnione potrafią wymyślać naprawdę niestworzone rzeczy aby osiągnąć swój cel napicia się czy naćpania.
Temat ciężki,ale wszystko idzie ogarnąć trzeba sobie poukładać w głowie no i mieć silną wolę.Osoba uzależniona musi sama chcieć z tego wyjść nikt na siłę nic nie zrobi
06.02.2023, 18:27
Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez konkretnej substancji stąd uzależnienia. Uzależnienie samo w sobie może być groźne lub mniej groźne.
Nie ma nic złego w jedzeniu, natomiast łatwo jest się uzależnić od niezdrowej żywności, która prowadzi do otyłości, chorób serca, nadciśnienia etc
Tak samo jest ze wszystkim, po prostu wszystko w nadmiarze szkodzi,
Najważniejsze jest branie z rozsądkiem, redukcja szkód, po prostu dbanie o siebie, słuchanie tego co do nas organizm mówi, wynoszenie wniosków na podstawie złych doświadczeń.
Wszystko dla ludzi, ale z umiarem. Wszystkich ciągnie do coraz większych dawek i zwiększania częstotliwości brania
Nie ma nic złego w jedzeniu, natomiast łatwo jest się uzależnić od niezdrowej żywności, która prowadzi do otyłości, chorób serca, nadciśnienia etc
Tak samo jest ze wszystkim, po prostu wszystko w nadmiarze szkodzi,
Najważniejsze jest branie z rozsądkiem, redukcja szkód, po prostu dbanie o siebie, słuchanie tego co do nas organizm mówi, wynoszenie wniosków na podstawie złych doświadczeń.
Wszystko dla ludzi, ale z umiarem. Wszystkich ciągnie do coraz większych dawek i zwiększania częstotliwości brania
06.02.2023, 18:36
RaeminGhos Tak, tylko często taka osoba nie kontroluję swoich myśli jakie mogą być konsekwencje.Kieruje wtedy taką osobą alkohol,narkotyki czy inna substancja od której jest uzależniona
06.02.2023, 18:48
Tak, dlatego nie powinniśmy doprowadzać do sytuacji kiedy to alkohol,narkotyki czy inne substancje mają władze nad Tobą
12.02.2023, 09:06
@"Lady Giwera" to trzeba zmienic spojrzenie i zamiast marzenia miec cel. Wtedy duzo prosciej wyznaczyc do niego droge. Bo optyka zmieniona z fantazji na realizm, bardzo pomaga obiektywnie ocenic, ze wiekszosc marzen jest realnych - tylko marzac nie skupiamy sie na tym, ze sami jestesmy w stanie to osiagnac. Bo marzac tylko czekamy a nic nie robimy 😎
YOUR ATTORNEY
13.02.2023, 02:10
Ja jestem zdania, ze poki wykonujemy nasze obowiazki i nie robimy komus krzywdy to bierzmy co chcemy, sam ustawilem sobie stop w momencie kiedy zawale jakies obowiazki 2 razy (zolta i czerwona kartka) wtedy przymusowa przerwa az do chwili nadrobienia z nadwiazka w temacie ktory zawalilem.
13.02.2023, 10:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2023, 10:32 przez Lifeisbrutal.)
mati54 Z jednej strony dobre a z drugiej nie.Są osoby które nawet nie zauważą,że coś nawaliły lub mogą pogorszyć jeszcze bardziej sytuację w której obecnie się znajdują.Nie są w stanie dać sobie ostrzeżenia w formie żółtej kartki lub czerwonej w formie kary.Nałóg czasem jest silniejszy od danej osoby niż jej się wydaje.Jednak jak masz tak silną wolę to 👏.Wszystko jest dla ludzi tylko trzeba umieć powiedzieć STOP w odpowiednim momencie