Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Farmakologia - Rang & Dale, porady, pytania
01.10.2023, 08:44
jestem w posiadaniu podrecznika dla studentow do fsrmakologii od Rang & Dale, ktory polecil mi moj wykladowca. Troche kosztowalo (250zl) ale jest to kopalnia wiedzy. Jeżeli interesuje cie jakaś pozycja ze spisu treści, chętnie ją tu udostępnie.
dostaniecie na tacy prawidłowe informacje, nie gówno z medonetów
dostaniecie na tacy prawidłowe informacje, nie gówno z medonetów
01.10.2023, 09:39
Przeglądałem streszczenie podobnego podręcznika. Nic ciekawego. Śmiesznie się czytało jak było np przy stanach lękowych podać subst x, przy depresji i Stanach lękowych x lub y xD
Nie było np badan czy czegoś takiego. A potem zdziwienie, że ten co wali alfę dostaje od lekarza to samo co ten co wali mefedron.
Nie było np badan czy czegoś takiego. A potem zdziwienie, że ten co wali alfę dostaje od lekarza to samo co ten co wali mefedron.
01.10.2023, 12:58
Lukas1985 wiesz, streszczenie streszczeniem. Ten podręcznik polecił mój wykładowca, anestozjolog (de facto składał mnie na oiomie ) Rok temu już go zamówiłem, ale polecił mi go jako najaktualniejszy i najbardziej rzeczowy. Sam się z niego dowiedziałem, że stimiarze skończą z alzheimerem, nawet to rozpisane mam, chociaż nie wiem czy się nie pomyliłem w rozumowaniu. Mogę tu podesłać jakbyś chciał wiedzieć, albo ktoś byłby zainteresowany, trochę o drodze mezolimbicznej, podtypami D2, szlaku jakimś tam.
swoją drogą, wyszukałem w książce, jakoby blokowanie kanałów jonowych powoduje antagonizm NMDA, zatem pregabalina + dyso da czysto teoretyczny hole dekady?
swoją drogą, wyszukałem w książce, jakoby blokowanie kanałów jonowych powoduje antagonizm NMDA, zatem pregabalina + dyso da czysto teoretyczny hole dekady?
01.10.2023, 16:11
@"PUDZILLA" szlaki kiedyś przerabiałem. Mezolimbiczny, mezokortykalny itd.
Co do blokowania nmda.
Krąży stary artykuł o tzw Lizie Olneya czyli o patologicznych zmianach przy blokowaniu rec nmda. Czyli nadmierny agonizm jest toksyczny (akdcetytytoksycznosx glutaminianu) i antagonizm. Tylko pytanie czy każdy antagonizm czy tylko nadmierny ?
Możesz jeszcze poczytać o kogniwistyce
http://fizyka.umk.pl/~duch/Wyklady/Kog1/...t-cale.pdf
Co do blokowania nmda.
Krąży stary artykuł o tzw Lizie Olneya czyli o patologicznych zmianach przy blokowaniu rec nmda. Czyli nadmierny agonizm jest toksyczny (akdcetytytoksycznosx glutaminianu) i antagonizm. Tylko pytanie czy każdy antagonizm czy tylko nadmierny ?
Możesz jeszcze poczytać o kogniwistyce
http://fizyka.umk.pl/~duch/Wyklady/Kog1/...t-cale.pdf
03.10.2023, 16:38
Mialem przyjemność zapoznac sie ze szkicem ktory finalnie jestem przekonany ze okaże się byc tu dla wielu hitem brakującym ogniwem .
Konsekwentnie idac za tym pozostaje juz tylko grzecznie czekac na publike
Konsekwentnie idac za tym pozostaje juz tylko grzecznie czekac na publike
Najśmieszniejsze, że w takich podręcznikach jest wiele niejasności, ale lepsze to niż nic nie robienie 😅
Już same leki SSRI to mega dziura wiedzy 🙃
Kiedyś czytałem, że niektórzy lekarze mówią, że te leki odurzają ludzi podobnie do alkoholu. Nawet przedstawiano badania w których alkohol był całkiem niezłym przeciwdepresantem .
Już same leki SSRI to mega dziura wiedzy 🙃
Kiedyś czytałem, że niektórzy lekarze mówią, że te leki odurzają ludzi podobnie do alkoholu. Nawet przedstawiano badania w których alkohol był całkiem niezłym przeciwdepresantem .
03.10.2023, 17:22
Lukas1985 to prawda, przyklad przy samym LSD, poruszane w książce i jest wiele niejasności, a z tym SSRI no cóż... Szekle się zgadzają
trzeba umieć czytać ze zrozumieniem i analizować, sprawdzać co się pisze dwa razy, pytać starszych i z większą wiedzą, ale lepsze to niż siedzenie na dupie, jak to bylo? najbierw zainteresowanie, potem hobby, potem pasja i na końcu cel? gdzieś to było
trzeba umieć czytać ze zrozumieniem i analizować, sprawdzać co się pisze dwa razy, pytać starszych i z większą wiedzą, ale lepsze to niż siedzenie na dupie, jak to bylo? najbierw zainteresowanie, potem hobby, potem pasja i na końcu cel? gdzieś to było