Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Co polecisz na regenerację zmęczonej życiem wątroby?
25.09.2023, 14:34
no ja nie wiem, ale branie takich mocnych rzeczy jak aminokwasy w czystej postaci na długą mete, to nie najlepszy pomysł
już samo to, że osłabione działanie będzie, a i przyswajalność robi swoje (tak mi się wydaję), inaczej przyjmowanie wygląda jednej substancji 96%purity, a inaczej z innymi substancjami. Przykład w dragach, lekach? daleko szukać nie trzeba - marihuana. Inny efekt farmakologiczny zostanie uzyskany przez susz cbd a inny przez full spectrum. Jakby to było takie banalnie proste, to by nie było medyczniaka, tylko w kioskach jeden produkt by gobili, jako lek na wszystko.
Lukas1985 a podzielisz się jakimiś publikacjami, wiedzą na ten temat?
już samo to, że osłabione działanie będzie, a i przyswajalność robi swoje (tak mi się wydaję), inaczej przyjmowanie wygląda jednej substancji 96%purity, a inaczej z innymi substancjami. Przykład w dragach, lekach? daleko szukać nie trzeba - marihuana. Inny efekt farmakologiczny zostanie uzyskany przez susz cbd a inny przez full spectrum. Jakby to było takie banalnie proste, to by nie było medyczniaka, tylko w kioskach jeden produkt by gobili, jako lek na wszystko.
Lukas1985 a podzielisz się jakimiś publikacjami, wiedzą na ten temat?
25.09.2023, 19:40
Hehehe toksyczność cysteiny. Publikacji jest kilka ale ja xnajdlem https://www.google.com/url?sa=t&source=w...rvYosUpJMf
Wygląda mi to na jakąś magisterkę albo licencjat. A NAC jest metabolizowana do cysteiny.
Co do samych aminokwasów to jutro poszukam ale ogólnie chodzi o to,.że aminokwasy konkurują o dostęp do mózgu. Tauryna wypiera tryptofan, BCAA też itd. A do tego część z aminokwasów działa na konkretny neuroprzekaźnik czym zaburza działanie / przyswajanie innych.
Wygląda mi to na jakąś magisterkę albo licencjat. A NAC jest metabolizowana do cysteiny.
Co do samych aminokwasów to jutro poszukam ale ogólnie chodzi o to,.że aminokwasy konkurują o dostęp do mózgu. Tauryna wypiera tryptofan, BCAA też itd. A do tego część z aminokwasów działa na konkretny neuroprzekaźnik czym zaburza działanie / przyswajanie innych.
25.09.2023, 20:27
Lukas1985
"Aktywacja receptorów N-metylo-D-asparaginianowych (NMDA) jest związana
z procesami uczenia się i pamięci i powoduje napływ jonów Ca+2 przez związane
z nimi jonofory [7] (p. rozdział 5). Natomiast nadmierna ekscytacja receptorów NMDA
i związany z tym nadmierny napływ i akumulacja jonów Ca+2 jest główną przyczyną
toksyczności glutaminianu i śmierci neuronalnej [8]. Gwałtowny napływ Ca+2 przez
otwarte kanały prowadzi do zgubnej dla komórek metabolicznej kaskady, w której
następująca aktywacja lipaz i proteaz oraz nadmierne generowanie reaktywnych form
tlenu (RFT) prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych [8, 9, 10]. Towarzyszy temu
depolaryzacja błony plazmatycznej oraz pasywny napływ kationów Na+ i wody, co
ostatecznie prowadzi do lizy osmotycznej [11, 12], Na skutek aktywacji receptorów
NMDA napływające kationy Ca+2 aktywują również syntazę NO (NOS), co wywołuje
nadmierne generowanie tlenku azotu (NO) i jego reaktywnych form, a to prowadzi do
degeneracyjnego działania [13, 14, 15].
Badania w mikroskopie elektronowym neuronów poddanych neurotoksycznemu
działaniu cysteiny wykazują daleko idące podobieństwo do efektów wywoływanych
nadmiarem glutaminianu lub jego ekscytotoksycznych analogów [16]. Kompetycyjny
antagonista receptorów NMDA - kwas D-2-amino-5-fosfonowalerianowy (AP5) -
zapobiega zarówno neurotoksyczności cysteiny, jak i zwiększonemu napływowi Ca'2
do komórek [16]. Dlatego uważa się, że receptory NMDA są miejscem działania cysteiny zarówno jako neuromodulatora, jak i neurotoksyny. Co ciekawe, wysokie, doustne dawki cysteiny powodują uszkodzenia neuronalne pojawiające się już po 2-3
godz., natomiast niskie dawki cysteiny wywołują toksyczność późniejszą w czasie (po
4-6 godz.), a obserwowane uszkodzenia są bardziej rozległe i następują w licznych
regionach mózgu [16], Oznacza to, że w obu tych przypadkach toksyczność cysteiny
jest związana z różnymi mechanizmami. Potwierdza to fakt, że AP5 (antagonista
NMDA) blokuje neurotoksyczność niskich dawek, podczas gdy antagonista receptorów
nie-NMDA-6-cjano-7-nitrochinaksolino-2,3-dion (CNQX) zapobiega toksyczności
wysokich dawek."
czyli po weekendzie z o-pce NAC na regeneracje da odwrotny efekt?
"Aktywacja receptorów N-metylo-D-asparaginianowych (NMDA) jest związana
z procesami uczenia się i pamięci i powoduje napływ jonów Ca+2 przez związane
z nimi jonofory [7] (p. rozdział 5). Natomiast nadmierna ekscytacja receptorów NMDA
i związany z tym nadmierny napływ i akumulacja jonów Ca+2 jest główną przyczyną
toksyczności glutaminianu i śmierci neuronalnej [8]. Gwałtowny napływ Ca+2 przez
otwarte kanały prowadzi do zgubnej dla komórek metabolicznej kaskady, w której
następująca aktywacja lipaz i proteaz oraz nadmierne generowanie reaktywnych form
tlenu (RFT) prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych [8, 9, 10]. Towarzyszy temu
depolaryzacja błony plazmatycznej oraz pasywny napływ kationów Na+ i wody, co
ostatecznie prowadzi do lizy osmotycznej [11, 12], Na skutek aktywacji receptorów
NMDA napływające kationy Ca+2 aktywują również syntazę NO (NOS), co wywołuje
nadmierne generowanie tlenku azotu (NO) i jego reaktywnych form, a to prowadzi do
degeneracyjnego działania [13, 14, 15].
Badania w mikroskopie elektronowym neuronów poddanych neurotoksycznemu
działaniu cysteiny wykazują daleko idące podobieństwo do efektów wywoływanych
nadmiarem glutaminianu lub jego ekscytotoksycznych analogów [16]. Kompetycyjny
antagonista receptorów NMDA - kwas D-2-amino-5-fosfonowalerianowy (AP5) -
zapobiega zarówno neurotoksyczności cysteiny, jak i zwiększonemu napływowi Ca'2
do komórek [16]. Dlatego uważa się, że receptory NMDA są miejscem działania cysteiny zarówno jako neuromodulatora, jak i neurotoksyny. Co ciekawe, wysokie, doustne dawki cysteiny powodują uszkodzenia neuronalne pojawiające się już po 2-3
godz., natomiast niskie dawki cysteiny wywołują toksyczność późniejszą w czasie (po
4-6 godz.), a obserwowane uszkodzenia są bardziej rozległe i następują w licznych
regionach mózgu [16], Oznacza to, że w obu tych przypadkach toksyczność cysteiny
jest związana z różnymi mechanizmami. Potwierdza to fakt, że AP5 (antagonista
NMDA) blokuje neurotoksyczność niskich dawek, podczas gdy antagonista receptorów
nie-NMDA-6-cjano-7-nitrochinaksolino-2,3-dion (CNQX) zapobiega toksyczności
wysokich dawek."
czyli po weekendzie z o-pce NAC na regeneracje da odwrotny efekt?
26.09.2023, 03:35
Właśnie jedne źródła podają tak a inne, że reguluje poziom glutaminianu. Ja znalazłem źródło, że do 30 dni terapia NAC-em jest bezpieczna tylko nie znalazłem dawek. Być może jest tak, że do pewnego czasu i w określonej dawce jest ok. Tak samo trzeba by znaleźć czy 1gr NAC to np 1gr cysteiny a na pewno NAC jest stabilniejszy. Ja już się nauczyłem, że poszczególne substancje mogą działać dobrze ale mogą też działać źle - to kwestia czasu, dawek itd
Odnośnie wymienionego tu kilka razy ostropestu plamistego, potwierdzam jego skuteczność i dodam jedną kluczową rzecz która znacząco wpływa na jego skuteczność czyli: jemy go przed planowanych chlaniem! Na kacu też podziała, ale mniej skutecznie bo kolejność ma znaczenie!
Podobnie jak z tłustym jedzeniem, przed chlaniem robi mocną amortyzacje trawienia alkoholu, po chlaniu tylko dodaje wątrobie roboty
Podobnie jak z tłustym jedzeniem, przed chlaniem robi mocną amortyzacje trawienia alkoholu, po chlaniu tylko dodaje wątrobie roboty
04.11.2023, 20:58
Czytałem jakieś badanie, że dawki do 2000mg dziennie były dobrze znoszone, poza jakimiś tam ewentualnymi chwilowymi nudnościami u niektórych ludzi biorących udział.
Co do NAC to nie podoba mi się za bardzo jej słaba biodostępność oralna - w porywach do ok 9%, niewiele wyższa od glutationu oralnego który z tego co pamiętam to ma może z 5%.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3360052/
Co do NAC to nie podoba mi się za bardzo jej słaba biodostępność oralna - w porywach do ok 9%, niewiele wyższa od glutationu oralnego który z tego co pamiętam to ma może z 5%.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3360052/
04.11.2023, 21:24
horsii jak kupisz heparegen którego jest 100mg i będziesz brać np 2x dziennie to osiagniesz zbliżone stężenie do suplementacji 2gr NAC.
Na wątrobę można też suplementów NAC cholinę. Kiedyś popularny był hepatil który ma w składzie właśnie cholinę. W hepatilu jest jeszcze ornityna. I to i to można kupić w sklepach z suplementami w fajnej cenie. A sama cholina poza wpływem na wątrobę fajnie działa ma musk. Tylko radzę uważać przy problemach z depresją.
Na wątrobę można też suplementów NAC cholinę. Kiedyś popularny był hepatil który ma w składzie właśnie cholinę. W hepatilu jest jeszcze ornityna. I to i to można kupić w sklepach z suplementami w fajnej cenie. A sama cholina poza wpływem na wątrobę fajnie działa ma musk. Tylko radzę uważać przy problemach z depresją.
04.11.2023, 22:00
kodow 'tlusty podklad' przed chlaniem to mit. Nie ma zadnej korelacji miedzy tluszczem a alkoholem, co do spowolnienia wchlaniania. Tu chodzi o zoladek wypelniony trescia. I tempem przekazywania tresci do jelit. Pelny zoladek i czas trawienia obniza tempo wchlaniania. Zasadniczo nie wazne czym jest wypelniony.
Poza tym, tak picie na pelny jak i pusty zoladek, ma swoje wady i zalety. Osobiscie stoje po stronie, ze powinnismy jak najszybciej pozbywac sie alko z organizmu - bo to jest trucizna. Dostarczajac tluszcz, ilosc alkoholu pozostaje taka sama - bo alkohol w tluszczach sie nie rozpuszcza. Opoznione trawienie spowalnia metabolizm, i wydaje sie nam, ze mozemy wiecej wypic bez konsekwencji. A to jest zludne, bo dostarczamy wiecej alko i ta wieksza ilosc organizm musi ogarnac. Najlepsze zwiekszenie podazy wody w trakcie konsumpcji, zeby rozpuszczac to gowno w czasie rzeczywistym.
Kluczowe oczywiscie jest jakie mamy zasoby enzymow wspierajacych metabolizm. Smiejemy sie z Azjatow, ze maja slabe glowy. A to dlatego, ze rasa zolta jest ubozsza w odpowienie enzymy. Za to ludzie pochodzenia afrykanskiego maja bogactwo i bardzo szybko usuwaja toksyne z organizmu. Szybciej niz rasa kaukaska - czyli np. 'My Slowianie' 😎
Poza tym, tak picie na pelny jak i pusty zoladek, ma swoje wady i zalety. Osobiscie stoje po stronie, ze powinnismy jak najszybciej pozbywac sie alko z organizmu - bo to jest trucizna. Dostarczajac tluszcz, ilosc alkoholu pozostaje taka sama - bo alkohol w tluszczach sie nie rozpuszcza. Opoznione trawienie spowalnia metabolizm, i wydaje sie nam, ze mozemy wiecej wypic bez konsekwencji. A to jest zludne, bo dostarczamy wiecej alko i ta wieksza ilosc organizm musi ogarnac. Najlepsze zwiekszenie podazy wody w trakcie konsumpcji, zeby rozpuszczac to gowno w czasie rzeczywistym.
Kluczowe oczywiscie jest jakie mamy zasoby enzymow wspierajacych metabolizm. Smiejemy sie z Azjatow, ze maja slabe glowy. A to dlatego, ze rasa zolta jest ubozsza w odpowienie enzymy. Za to ludzie pochodzenia afrykanskiego maja bogactwo i bardzo szybko usuwaja toksyne z organizmu. Szybciej niz rasa kaukaska - czyli np. 'My Slowianie' 😎
YOUR ATTORNEY
Beeniepatu a to nie tak że:
Więc tym samym bardziej stabilne i równomierne przenikanie alkoholu do krwi rozłożone w dłuższym przedziale czasowym, pozwoli organizmowi lepiej pozbyć się tej trucizny, przy mniejszych skutkach ubocznych?
Nie jestem tego pewny, ale tak na chłopski rozum mi się to wydawało logicznym wytłumaczeniem.
@edit: No faktycznie nie rozpuszcza się dobrze jak sprawdziłem, natomiast z tego wynika że korelacja z punktu 2 dalej powinna się sprawdzić
Źródło: https://psychologia.edu.pl/czytelnia/51-...oholu.html
- Alkohol rozpuszcza się dobrze w tłuszczach > tłuszcze się dłużej metabolizują
- Alkohol na "tłustym" podkładzie bardziej równomiernie i stabilnie przedostaje się do krwi > za siłe działania narkotyków odpowiada ich impulsywne działanie i różnica stanów względem trzeźwości/stanu początkowego, przykładowo: IV działa mocnej od sniffa, sniff od podania oralnego.
Więc tym samym bardziej stabilne i równomierne przenikanie alkoholu do krwi rozłożone w dłuższym przedziale czasowym, pozwoli organizmowi lepiej pozbyć się tej trucizny, przy mniejszych skutkach ubocznych?
Nie jestem tego pewny, ale tak na chłopski rozum mi się to wydawało logicznym wytłumaczeniem.
@edit: No faktycznie nie rozpuszcza się dobrze jak sprawdziłem, natomiast z tego wynika że korelacja z punktu 2 dalej powinna się sprawdzić
Cytat:W badaniach stwierdzono, że u osób, które wypiły alkohol po posiłku zawierającym tłuszcz, białko i węglowodany, wchłanianie alkoholu przebiega trzy razy wolniej niż u tych, które wypiły na pusty żołądek
Źródło: https://psychologia.edu.pl/czytelnia/51-...oholu.html
05.11.2023, 00:23
To teraz jeszcze poszukaj ile aldehydu octowego pojawia się po posiłku bogatym w tłuszcze a ile w posiłkach białkowo - węglowych😉 to będzie klucz do kaca.