Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Absynt!Czym jest!Sposób zrobienia go w domu!!!
05.01.2023, 14:21
Absynt
– wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w procesie ekstrakcji kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium), anyżu i kopru włoskiego oraz mniejszych ilości innych ziół. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony (naturalnie lub z powodu dodanego barwnika), a także ze względu na jego właściwości psychoaktywne (związane z zawartym w nim tujonem), nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. Fée Verte, ang. Green Fairy). Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków eterycznych powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie.
Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego stopnia, że zostały one zrytualizowane oraz uzupełnione specjalnymi ażurowymi łyżeczkami i innymi akcesoriami. Smak absyntu jest podobny do smaku innych alkoholi z zawartością anyżu z wyraźnie odznaczającą się goryczą, przełamywaną przez dodawanie różnych ziół.
Dyrektywa Unii Europejskiej dopuszcza maksymalny poziom tujonu na 10 mg/kg w napojach alkoholowych powyżej 25% zawartości alkoholu i na 35 mg/kg w alkoholach spełniających normy dla gorzkich wódek[7]. Kraje członkowskie mogą regulować produkcję i sprzedaż trunku w zakresie dyrektywy, o ile same nie ustanowią innego prawa. Polska przyjęła dyrektywę bez zmian i zastrzeżeń w 2006 roku
Domowy sposób na zrobienie absyntu!!!
Składniki:
-30.0 g liść piołunu
-8.5 g liść hyzopu lekarskiego
-1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
-6.0 g liść melisy
-30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
-25.0 g owoc kopru włoskiego
-10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
-3.2 g owoc kolendry siewnej
Sposób przygotowania!!!
Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko.
Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany.
Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień.
Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie.
Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.
W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.
Zabarw destylat dodając:
-4.2 g liść mięty
-1.1 g liść melisy
-3.0 g liść piołunu
-1.0 g skórka cytryny
-4.2 g korzeń lukrecji
Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
NIESTETY NIE MOGE DODAĆ ZDJĘĆ WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW GDYŻ JEST MOŻLIWOSC DODANIA TYLKO 10 , ALE JAK KTOŚ WYGOOGLUJE SOBIE NAZWY NAPEWNO ZNAJDZIE
Pisaniem tego posta posiłkowałem sie wiedzią swoja oraz wikipedia.org
– wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w procesie ekstrakcji kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium), anyżu i kopru włoskiego oraz mniejszych ilości innych ziół. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony (naturalnie lub z powodu dodanego barwnika), a także ze względu na jego właściwości psychoaktywne (związane z zawartym w nim tujonem), nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. Fée Verte, ang. Green Fairy). Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków eterycznych powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie.
Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego stopnia, że zostały one zrytualizowane oraz uzupełnione specjalnymi ażurowymi łyżeczkami i innymi akcesoriami. Smak absyntu jest podobny do smaku innych alkoholi z zawartością anyżu z wyraźnie odznaczającą się goryczą, przełamywaną przez dodawanie różnych ziół.
Dyrektywa Unii Europejskiej dopuszcza maksymalny poziom tujonu na 10 mg/kg w napojach alkoholowych powyżej 25% zawartości alkoholu i na 35 mg/kg w alkoholach spełniających normy dla gorzkich wódek[7]. Kraje członkowskie mogą regulować produkcję i sprzedaż trunku w zakresie dyrektywy, o ile same nie ustanowią innego prawa. Polska przyjęła dyrektywę bez zmian i zastrzeżeń w 2006 roku
Domowy sposób na zrobienie absyntu!!!
Składniki:
-30.0 g liść piołunu
-8.5 g liść hyzopu lekarskiego
-1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
-6.0 g liść melisy
-30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
-25.0 g owoc kopru włoskiego
-10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
-3.2 g owoc kolendry siewnej
Sposób przygotowania!!!
Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko.
Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany.
Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień.
Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie.
Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.
W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.
Zabarw destylat dodając:
-4.2 g liść mięty
-1.1 g liść melisy
-3.0 g liść piołunu
-1.0 g skórka cytryny
-4.2 g korzeń lukrecji
Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
NIESTETY NIE MOGE DODAĆ ZDJĘĆ WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW GDYŻ JEST MOŻLIWOSC DODANIA TYLKO 10 , ALE JAK KTOŚ WYGOOGLUJE SOBIE NAZWY NAPEWNO ZNAJDZIE
Pisaniem tego posta posiłkowałem sie wiedzią swoja oraz wikipedia.org
22.03.2023, 21:36
A jak zrobię normalną nalewkę piołunówkę z takich proporcji to wyjdzie pijalne? Proszę nie bić nie mam jak przedestylować a bardzo lubię robić różne nalewki a do tej pory robiłam głównie owocowe. No ale owocowe to żadna filozofia.
14.04.2023, 03:52
@"Twilight Sparkle"
Wszystko jest pijalne, nawet paliwo rakietowe.
Każdy żul Ci to powie😎
Wszystko jest pijalne, nawet paliwo rakietowe.
Każdy żul Ci to powie😎
NIE dla OPIO !!!
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
26.10.2023, 16:30
Składnikiem aktywnym absyntu ma być tujon zawarty między innymi w piołunie, ktoś ma jakieś informacje odnośnie aktywności i efektów tej substancji?
02.11.2023, 11:48
Szkoda, że nie mam warunków do produkcji tego cuda, może w przyszłości... A jeżeli ktoś zrobił, to proszę o podzielenie się rezultatem
JAKOŚ TRZEBA PCHAĆ TO ZJEBANE ŻYCIE, CO NIE ? MAIL DZIAŁA
02.11.2023, 22:31
Sebuś weź ty się czasem xDDDDD Owszem da się zrobić nalewkę z tej roślinki ale to nie będzie absynt a poza tym serdecznie odradzam.