Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Medyczna marihuana skuteczna w walce z rakiem, ale wciąż za droga
![[Obrazek: image.png]](https://i.postimg.cc/mgv3JtTZ/image.png)
Nowe badania potwierdzają, że medyczna marihuana pomaga w walce z rakiem, łagodząc ból, bezsenność i stres. Jednak jej wysoka cena sprawia, że wielu pacjentów nie może kontynuować terapii. Czy refundacja mogłaby to zmienić? Sprawdź, jakie systemowe zmiany mogą poprawić dostępność leczenia konopiami.
Badanie z Minnesoty wykazało, że medyczna marihuana pomaga w walce z rakiem – skutecznie łagodzi objawy raka, takie jak ból (91% pacjentów), bezsenność (89%), stres (83%) i problemy trawienne (69-80%). Medyczna marihuana w walce z rakiem wykazuje wiele pozytywnych efektów, jednak wysokie koszty terapii stanowią barierę dla wielu chorych.
Pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy: osoby z dobrą sytuacją finansową (LC) oraz osoby z trudnościami finansowymi (NLC). 54% pacjentów z grupy NLC musiało przerwać terapię z powodu kosztów, a 85% nie mogło stosować jej tak często, jak potrzebowali. W grupie LC odsetki te były niższe.
Medyczna marihuana w USA nie jest refundowana, co oznacza, że pacjenci muszą pokrywać pełne koszty terapii. Brak wsparcia finansowego sprawia, że leczenie konopiami jest dostępne głównie dla zamożniejszych pacjentów.
Eksperci wskazują, że aby zwiększyć dostępność terapii, konieczne są zmiany systemowe, w tym:
- refundacja medycznej marihuany,
- obniżenie podatków na produkty konopne,
- poszerzenie sieci aptek i uproszczenie procedur,
- lepsza edukacja lekarzy na temat konopi.
Medyczna marihuana może znacząco poprawić jakość życia pacjentów onkologicznych, ale bez zmian systemowych jej stosowanie pozostanie ograniczone.nNowe badania z Minnesoty potwierdzają skuteczność medycznej marihuany w łagodzeniu objawów raka, takich jak ból, bezsenność, stres i problemy trawienne. Jednak wysokie koszty terapii stanowią istotną barierę dla pacjentów, szczególnie tych w trudnej sytuacji finansowej. Brak refundacji sprawia, że leczenie konopiami jest dostępne głównie dla zamożniejszych osób. Eksperci wskazują, że zwiększenie dostępności terapii wymaga zmian systemowych, takich jak refundacja, obniżenie podatków, rozwój sieci aptek oraz lepsza edukacja lekarzy. Bez tych działań stosowanie medycznej marihuany w walce z rakiem wciąż pozostanie ograniczone.
źródło: weedweek //https://www.weedweek.pl/medyczna-marihuana-skuteczna-w-walce-z-rakiem-ale-wciaz-za-droga/
21.03.2025, 19:45
osobiście - nie znam osoby która Jara MJ - i u której stwierdzono jakiegokolwiek raka.
może to mieć sens.
może to mieć sens.

mrrrrau

nie wiem jak działa MJ ( w sensie raka ) na co działa dokłądnie, jakie tam zachodzą mechanizmy.
napisałam tylko, że nie znam osoby - która jara MJ - i która symetrycznie jest chora na cokolwiek związanego z rakami / guzami / nowotworami czy jak to już tam sobie nazywają.
Znam właściwości przeciwbólowe, które MJ ma zajebiste ( zresztą sama na sobie testowałam jak złamałam palca
)
A tak poza tym, ogólnie przeglądając neta, jest wiele stron czy samych publikacji, juz o youtube nie wspominając nawet, które głoszą że to cudowny lek, który w odpowiednich dawkach potrafi czynić cuda - nie tylko w kwestii leczenia raka oraz jego objawów.
napisałam tylko, że nie znam osoby - która jara MJ - i która symetrycznie jest chora na cokolwiek związanego z rakami / guzami / nowotworami czy jak to już tam sobie nazywają.
Znam właściwości przeciwbólowe, które MJ ma zajebiste ( zresztą sama na sobie testowałam jak złamałam palca

A tak poza tym, ogólnie przeglądając neta, jest wiele stron czy samych publikacji, juz o youtube nie wspominając nawet, które głoszą że to cudowny lek, który w odpowiednich dawkach potrafi czynić cuda - nie tylko w kwestii leczenia raka oraz jego objawów.
mrrrrau