Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
ONZ: na świecie narkotyki zażywa ok. 316 milionów ludzi
04.07.2025, 00:12
![[Obrazek: image.png]](https://i.postimg.cc/pdKDG6Zh/image.png)
ONZ podała oficjalną liczbę osób zażywających narkotyki na świecie.
Na tle rosnącej globalnej niestabilności liczba osób zażywających narkotyki na całym świecie wzrosła do 316 milionów w 2023 roku. Stwierdzono to w raporcie Biura ONZ ds. Kontroli Narkotyków i Zapobiegania Przestępczości (UNODC), opublikowanym w Wiedniu pod koniec czerwca.
Należy zauważyć, że rok wcześniej liczba ta wynosiła 292 mln. Podkreśla się, że konopie indyjskie są nadal najczęściej używanym narkotykiem. Według UNODC używa jej 244 miliony ludzi. Kolejne miejsca zajmują opioidy (61 mln), amfetamina (30,7 mln), kokaina (25 mln) i ecstasy (21 mln).
Eksperci ONZ są szczególnie zaniepokojeni szybko rosnącym handlem kokainą. Nielegalna produkcja tego narkotyku wzrosła do 3 708 ton w 2023 roku, co stanowi 34-procentowy wzrost w porównaniu z 2022 rokiem. Liczba użytkowników kokainy wzrosła o 8 milionów w ciągu ostatniej dekady.
"Zorganizowane gangi narkotykowe wykorzystują globalne kryzysy i atakują wrażliwe populacje" - powiedział Gada Wali, dyrektor wykonawczy biura, i wezwał społeczność międzynarodową do podjęcia dalszych działań w celu zwalczania siatek przestępczych.
Organizacja stwierdziła, że zaciekła rywalizacja między kartelami narkotykowymi nie ogranicza się już tylko do Ameryki Łacińskiej, ale coraz bardziej rozprzestrzenia się na Afrykę, Azję i Europę.
źródło: https://aipsin.com/news/537/
04.07.2025, 22:23
Te 316 milionów na 8 miliardów to jak kropla w morzu.
Podstawą odwagi w byciu sobą jest odwaga w byciu nielubianym.
Jeżeli przestanie mieć znaczenie, co ludzie myślą o tobie - sięgniesz po wolność
05.07.2025, 11:12
A skad oni wiedza, ze ja cpam skoro nigdy nie zostalem zlapany z narkotykami, nie mialem zadnej sprawy z tym zwiazanej, nigdy nie wyladowalem w zadnym szpitalu bedac pod wplywem i nigdy nie mialem robionego testu na narkotyki? Nigdzie sie nie leczylem z tego powodu i doslownie nie ma opcji, zebym do takiej statystyki jakos trafil. Te dane sa z dupy
Siadamy do dużej gry. Ty jesteś fascynat, więc ten dom przegrywasz. Ty jesteś przegrany – ja jestem wygrany. Ty nie masz domu – a ja? – Ja także go nie mam. Bo wygrałem tylko złotówki. I każda gra ma taką właśnie przemienność: różne wartości potrafi zamienić na złotówki. Ale odwrotnie… nie da się, niestety.
05.07.2025, 14:30
244mln(konopie) + 61(opio) + 30,7(amfetamina) + 25(kokaina) + 21(MDMA) = 381,7mln - a użytkowników jest rzekomo 316 milionów.
Wychodzi na to, że ładne miksy są walone
Wychodzi na to, że ładne miksy są walone
Robię co chce bo na życie dzisiaj patrzę jak na szmatę
Do dzisiaj płacę za błędy i chcę już ostatnią ratę
Do dzisiaj płacę za błędy i chcę już ostatnią ratę