Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Pożywny bigos
Tradycyjny bigos z kiszonej i białej kapusty z grzybami i śliwkami
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 średniej główki białej kapusty
0,8 kg mięsa z łopatki
0,5 kg żeberek z kością
20 dag boczku wędzonego w kawałku
2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub toruńskiej)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
10-12 suszonych śliwek
2 garści suszonych leśnych grzybów
10 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Kiszoną kapustę należy odpowiednio przygotować, zaczynając od pokrojenia jej na kilkucentymetrowe części (jeśli włókna są długie). Następnie trzeba ją wypłukać, przelewając ją wodą i odcedzając na sitku.
Kiszoną kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do pierwszego wrzenia. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy drobno poszatkowaną białą kapustę, zalewamy ponownie całość wodą. Gotujemy przez ok.30-40 minut od pierwszego wrzenia.
Po tym czasie do garnka wrzucamy mięso z łopatki i żeberka (w całości), nadal gotując. W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać także pokrojoną w kostkę kiełbasę. Trzymać na patelni, aż kiełbasa lekko się podsmaży.
Gdy w dużym garnku mięso stanie się miękkie (mniej więcej po godzinie), wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę wciąż gotujemy na małym ogniu (od tego momentu mniej więcej 2 godziny), dokładając do niej namoczone uprzednio suszone grzyby (wodę z odsączonych grzybów pozostawiamy na boku), pokrojone na mniejsze części suszone śliwki i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Wystudzone mięso kroimy na desce w kostkę, usuwając wszystkie chrząstki i kości i wrzucamy do cały czas gotującej się kapusty. Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając też czerwone wino. Gotujemy przez kilka minut, aby z wina odparował alkohol i dodajemy usmażoną wcześniej kiełbasę z boczkiem i cebulą.
Pod koniec gotowania bigosu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Zawartość garnka dokładnie mieszamy, sprawdzając ostatecznie, czy bigos nie wymaga jeszcze doprawienia pieprzem lub solą. Voila - tradycyjny polski bigos gotowy!
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
1/2 średniej główki białej kapusty
0,8 kg mięsa z łopatki
0,5 kg żeberek z kością
20 dag boczku wędzonego w kawałku
2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub toruńskiej)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
10-12 suszonych śliwek
2 garści suszonych leśnych grzybów
10 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Kiszoną kapustę należy odpowiednio przygotować, zaczynając od pokrojenia jej na kilkucentymetrowe części (jeśli włókna są długie). Następnie trzeba ją wypłukać, przelewając ją wodą i odcedzając na sitku.
Kiszoną kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do pierwszego wrzenia. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy drobno poszatkowaną białą kapustę, zalewamy ponownie całość wodą. Gotujemy przez ok.30-40 minut od pierwszego wrzenia.
Po tym czasie do garnka wrzucamy mięso z łopatki i żeberka (w całości), nadal gotując. W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać także pokrojoną w kostkę kiełbasę. Trzymać na patelni, aż kiełbasa lekko się podsmaży.
Gdy w dużym garnku mięso stanie się miękkie (mniej więcej po godzinie), wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę wciąż gotujemy na małym ogniu (od tego momentu mniej więcej 2 godziny), dokładając do niej namoczone uprzednio suszone grzyby (wodę z odsączonych grzybów pozostawiamy na boku), pokrojone na mniejsze części suszone śliwki i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Wystudzone mięso kroimy na desce w kostkę, usuwając wszystkie chrząstki i kości i wrzucamy do cały czas gotującej się kapusty. Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając też czerwone wino. Gotujemy przez kilka minut, aby z wina odparował alkohol i dodajemy usmażoną wcześniej kiełbasę z boczkiem i cebulą.
Pod koniec gotowania bigosu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Zawartość garnka dokładnie mieszamy, sprawdzając ostatecznie, czy bigos nie wymaga jeszcze doprawienia pieprzem lub solą. Voila - tradycyjny polski bigos gotowy!
Wiadomości w tym wątku |
Pożywny bigos - przez Szatan69 - 25.10.2024, 21:33
RE: Pożywny bigos - przez Bogdan Boner - 26.10.2024, 23:26
RE: Pożywny bigos - przez Szatan69 - 28.10.2024, 20:26
RE: Pożywny bigos - przez kot_kreskowy - 28.10.2024, 21:27
RE: Pożywny bigos - przez Bogdan Boner - 28.10.2024, 23:24
|