Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie
23.01.2025, 22:02
Echhh. Pewnie pisałem ale nie chcę mi się szukać. Ogólnie.
5-htp tylko uzupełnia serotoninę.
Tryptofan - ulega wielu przemianom i w "trasie" tych przemian powstaje wiele metabolitów które same z siebie działają prozdrowotnie. Np kwas kinureninowy itd.
Podając samo 5-htp narażamy się na fdysregulacje innych neuroprzekaźników:
W obecności podwyższonego poziomu 5-HTP enzym AAAD jest zaangażowany przede wszystkim w produkcję serotoniny, kosztem produkcji katecholamin. Następnie suplementacja 5-HTP przy braku odpowiedniej L-DOPA lub L-tyrozyny spowoduje zmniejszenie stężenia katecholamin.
Co więcej:
L-tyrozyna może zmniejszać poziom serotoniny, 5-HTP i aminokwasów siarkowych
L-dopa może zmniejszać poziom serotoniny, L-tryptofanu, L-tyrozyny i aminokwasów zawierających siarkę.
L-tryptofan może zmniejszać poziom dopaminy
Aminokwasy siarkowe mogą zmniejszać poziom dopaminy i serotoniny.
-
Ogólnie majstrowanie z prekursorami czy aminokwasami na dłuższą metę jest mocno ryzykowne. Jak sobie pocpacie, trochę do siebie dojdziecie i wrzucicie pojedyncza dawkę 5-htp to pewnie nic się nie stanie.
5-htp tylko uzupełnia serotoninę.
Tryptofan - ulega wielu przemianom i w "trasie" tych przemian powstaje wiele metabolitów które same z siebie działają prozdrowotnie. Np kwas kinureninowy itd.
Podając samo 5-htp narażamy się na fdysregulacje innych neuroprzekaźników:
W obecności podwyższonego poziomu 5-HTP enzym AAAD jest zaangażowany przede wszystkim w produkcję serotoniny, kosztem produkcji katecholamin. Następnie suplementacja 5-HTP przy braku odpowiedniej L-DOPA lub L-tyrozyny spowoduje zmniejszenie stężenia katecholamin.
Co więcej:
L-tyrozyna może zmniejszać poziom serotoniny, 5-HTP i aminokwasów siarkowych
L-dopa może zmniejszać poziom serotoniny, L-tryptofanu, L-tyrozyny i aminokwasów zawierających siarkę.
L-tryptofan może zmniejszać poziom dopaminy
Aminokwasy siarkowe mogą zmniejszać poziom dopaminy i serotoniny.
-
Ogólnie majstrowanie z prekursorami czy aminokwasami na dłuższą metę jest mocno ryzykowne. Jak sobie pocpacie, trochę do siebie dojdziecie i wrzucicie pojedyncza dawkę 5-htp to pewnie nic się nie stanie.