Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Scopolan (Skopolamina)
24.02.2023, 23:10
Chętnie napiszę coś więcej jak doedukuję się na ten temat. Będę musiała "odrobić lekcje" i poszukać jakiś konkretniejszych informacji bo faktycznie jest tak mocno ogólnikowo xDDD (w ogóle jak lubisz książki o trujących roślinach to z przyjemnością się podzielę, mam trochę tego).
(weźcie mi to jakoś sklejcie z tym wyżej albo usuńcie pls)
Okej, więc właściwie czemu skopolamina jest toksyczna? Trochę poszukałam na ten temat. Postarałam się podejść do tematu jak najlepiej ale jak coś pomieszałam to proszę poprawiać.
Zacznijmy od tego że mamy 2 typy receptorów cholinergicznych: muskarynowe i nikotynowe.
A czym zajmuje się acetylocholina jako neuroprzekaźnik?
Acetylocholina odgrywa ważną rolę utrzymaniu czujności po przebudzeniu, w utrzymywaniu uwagi oraz w uczeniu się i zapamiętywaniu. Skopolamina szczególnie mocno upośledza przyjmowanie nowych informacji, zakłócenie dopływu acetylocholiny do hipokampu skutkuje amnezją.
Skopolamina jest niespecyficznym antagonistą receptorów muskarynowych. I nie robi jej specjalnej różnicy do którego z nich się dobiera. Łączy się z receptorem M1, M2, M3 i M4
No dobrze ale co to właściwie znaczy?
Za halucynogenne właściwości odpowiada głównie działanie na receptor M1. Głównie stąd się bierze delirium.
Receptory M2 znajdują się w mózgu i sercu. M3 w receptorach ślinowych a M4 mózgu i płucach. To jest powód reszty nieprzyjemnych objawów:
- suchości w ustach
- częstoskurczu
- duszności
Nie do końca wiadomo czy skopolamina działa na receptory nikotynowe. Prawdopodobnie na nie nie działa albo to działanie jest niewielkie. Można powiedzieć że jej działanie jest nie tyle ogólnie antycholinergiczne co antymuskarynowe.
W przypadku zatrucia tą substancją podaje się fizostygminę która jest inhibitorem acetylocholinoesterazy.
Poza tym leczy się objawy.
(Monitorowanie pracy serca, ciśnienia, oddychania) oraz pilnuje żeby pacjent nie zrobił sobie krzywdy z powodu halucynacji. To się wiąże na przykład z wyładowaniem w pasach.
Przy odpowiedniej opiece medycznej z takiej przygody można wyjść bez większego fizycznego szwanku. Szkody na psychice mogą być tu większym zmartwieniem.
Poza skopolaminą zespół antycholinergiczny mogą wywołać:
- antyhistaminy (difenhydramina, domenhydrant)
- antydepresanty TLPD (amitryptylina, imipramina, klomipramina)
- leki przeciwpsychotyczne (olanzapina)
- neuroleptyki pochodne fenotiazyny (chlorpromazyna, prochlorperazyna, prometazyna, tiorydazyna)
Tl;dr nie ćpajcie bielunia i leków na alergię. A scopolan tylko na ból brzucha.
(weźcie mi to jakoś sklejcie z tym wyżej albo usuńcie pls)
Okej, więc właściwie czemu skopolamina jest toksyczna? Trochę poszukałam na ten temat. Postarałam się podejść do tematu jak najlepiej ale jak coś pomieszałam to proszę poprawiać.
Zacznijmy od tego że mamy 2 typy receptorów cholinergicznych: muskarynowe i nikotynowe.
A czym zajmuje się acetylocholina jako neuroprzekaźnik?
Acetylocholina odgrywa ważną rolę utrzymaniu czujności po przebudzeniu, w utrzymywaniu uwagi oraz w uczeniu się i zapamiętywaniu. Skopolamina szczególnie mocno upośledza przyjmowanie nowych informacji, zakłócenie dopływu acetylocholiny do hipokampu skutkuje amnezją.
Skopolamina jest niespecyficznym antagonistą receptorów muskarynowych. I nie robi jej specjalnej różnicy do którego z nich się dobiera. Łączy się z receptorem M1, M2, M3 i M4
No dobrze ale co to właściwie znaczy?
Za halucynogenne właściwości odpowiada głównie działanie na receptor M1. Głównie stąd się bierze delirium.
Receptory M2 znajdują się w mózgu i sercu. M3 w receptorach ślinowych a M4 mózgu i płucach. To jest powód reszty nieprzyjemnych objawów:
- suchości w ustach
- częstoskurczu
- duszności
Nie do końca wiadomo czy skopolamina działa na receptory nikotynowe. Prawdopodobnie na nie nie działa albo to działanie jest niewielkie. Można powiedzieć że jej działanie jest nie tyle ogólnie antycholinergiczne co antymuskarynowe.
W przypadku zatrucia tą substancją podaje się fizostygminę która jest inhibitorem acetylocholinoesterazy.
Poza tym leczy się objawy.
(Monitorowanie pracy serca, ciśnienia, oddychania) oraz pilnuje żeby pacjent nie zrobił sobie krzywdy z powodu halucynacji. To się wiąże na przykład z wyładowaniem w pasach.
Przy odpowiedniej opiece medycznej z takiej przygody można wyjść bez większego fizycznego szwanku. Szkody na psychice mogą być tu większym zmartwieniem.
Poza skopolaminą zespół antycholinergiczny mogą wywołać:
- antyhistaminy (difenhydramina, domenhydrant)
- antydepresanty TLPD (amitryptylina, imipramina, klomipramina)
- leki przeciwpsychotyczne (olanzapina)
- neuroleptyki pochodne fenotiazyny (chlorpromazyna, prochlorperazyna, prometazyna, tiorydazyna)
Tl;dr nie ćpajcie bielunia i leków na alergię. A scopolan tylko na ból brzucha.
Wiadomości w tym wątku |
Scopolan (Skopolamina) - przez Twilight Sparkle - 24.02.2023, 17:36
RE: Scopolan (Skopolamina) - przez Beeniepatu - 24.02.2023, 23:04
RE: Scopolan (Skopolamina) - przez Twilight Sparkle - 24.02.2023, 23:10
|