(13.06.2023, 14:31)fiodor napisał(a): Jagodzik to może jeśli nowe subst. Psychoaktywne to te, ktore nie są wpisane w ustawę. To w takim razie powiedz mi co z lepszych rzeczy nie zostało wpisane w ustawę, bo z tego co wiem to niemal wszystko...
Najlepiej sprawdzić to na stronie ludzi, którzy to wymyślali - czyli rządu.
Od strony 4 do strony 52 jest wykaz tego co jest przez prawo traktowane jako "narkotyki", czyli art. 62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii - za te substancje jest do 3 lat więzienia (za każdą, nawet najmniejszą ilość ilość do 3 lat więzienia, za znaczne ilości do 10).
Od strony 53 zaczyna się wykaz nowych substancji psychoaktywnych, czyli art. 62b ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii - za to grozi maksymalnie grzywna (za każdą "normalną ilość", za "znaczne ilości grozi do 2 lat więzienia).
Jeszcze żeby nie zdradzać się za bardzo powiem, że moim skromnym zdaniem ilości rzędu do 30 gram spokojnie są uznawane za ilości "normalne". Z oczywistych względów nie powiem ile bo... jakiś funkcjonariusz mógłby skojarzyć pewne fakty gdybym podał dokładną wartość, ale zakładam że żaden sąd nie uzna tak absurdalnie małych ilości (dla mnie to na kilka dni czasem potrafi ledwo wystarczyć 30 g XD).