Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Jabol - przepis
14.02.2024, 17:13
Przepis własnego autorstwa. Robiłam i wyszło pijalne. Nikt nie umarł i nikt nie dostał sraczki. Użyłam balona 5 litrów z mrówki oraz drożdży również zakupionych w sklepie z pracowitym owadem. Jabłka z targu od rolnika.
Nie jestem ekspertem, przepis pewnie jest chujowy dla kogoś kto poważniej podchodzi do hobby jakim jest fermentacja ale chuj. Wyszło? Wyszło.
NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA TO CZYSTE ŁAPY I CZYSTY SPRZĘT!!!
resztę naprawdę trudno spierdolić.
Jabol deluxe czyli wino jabłkowe
Przepis na pyszne wino z jabłek.
Czego potrzebujesz:
* Balon, najlepiej taki dosyć spory. Jak będzie za mały to będzie bajzel jak zacznie fermentować. Balon powinen być wypełniony tak mniej więcej do połowy.
* Korek z rurką, żeby powietrze się nie dostawało do środka (w rurce ma być woda) jak powietrze będzie dostawać się do środka to wyjdzie ocet a nie alkohol.
* Lejek
* Wężyk do ściągnięcia gotowego produktu
* Sokowirówka albo inne urządzenie żeby wycisnąć sok
* Jabłka 10kg
* Cukier 2kg
* Woda 2,5 litra
* Drożdże z pożywką (przeczytaj instrukcję na drożdżach, niektóre drożdże trzeba nastawić zanim zabierzesz się za robienie jabola)
* Opcjonalnie pirosiarczan sodu do odkażenia sprzętu. (Roztwór do odkażenia powinien mieć 2-3%)
1 Przeczytaj instrukcję na drożdżach. Zrób matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chodzi o to żeby rozmnożyć drożdże.
2 Wyszoruj jabłka i pozbądź się pestek.
3 Wyciśnij sok z jabłek. Jak wyjdzie gęsty to możesz poczekać aż się odstoi i ściągnąć sam sok z wierzchu. Możesz też użyć gotowego soku (ważne żeby był bez konserwantów bo drożdże ich nie lubią).
4 Przelej sok do balonu. Balon ma być dobrze wyparzony, czysty i sterylny.
5 Dodaj matkę drożdżową do soku.
6 Dodaj syrop cukrowy (zagotuj wodę, rozpuść cukier i OSTUDŹ. Nie dodawaj goracego).
7 Załóż korek z rurką. W RURCE MA BYĆ WODA.
8 Postaw balon w spokojnym ciepłym miejscu (25 stopni będzie idealnie, miejsce ma być ciepłe ale nie za ciepłe). Dobrze jak balon jest w jakimś koszyku żeby się nie wyziębiał o podłogę. Prędkość fermentacji zależy od tego jak ciepło masz w domu i ogólnie warunków dookoła.
9 Teraz mikstura będzie fermentowała. Pilnuj żeby woda nie wyparowała z rurki bo będziesz miał OCET. Przez rurkę będzie się uwalniał dwutlenek węgla. Wino będzie bulgotać.
10 z czasem bulgotanie będzie coraz rzadsze. Po 2, może 3 miesiącach wino jabolowe będzie zdatne do picia. Jeśli wyjdzie niemożebnie kwaśne to zawsze można zrobić więcej syropu i dosłodzić.
Nie jestem ekspertem, przepis pewnie jest chujowy dla kogoś kto poważniej podchodzi do hobby jakim jest fermentacja ale chuj. Wyszło? Wyszło.
NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA TO CZYSTE ŁAPY I CZYSTY SPRZĘT!!!
resztę naprawdę trudno spierdolić.
Jabol deluxe czyli wino jabłkowe
Przepis na pyszne wino z jabłek.
Czego potrzebujesz:
* Balon, najlepiej taki dosyć spory. Jak będzie za mały to będzie bajzel jak zacznie fermentować. Balon powinen być wypełniony tak mniej więcej do połowy.
* Korek z rurką, żeby powietrze się nie dostawało do środka (w rurce ma być woda) jak powietrze będzie dostawać się do środka to wyjdzie ocet a nie alkohol.
* Lejek
* Wężyk do ściągnięcia gotowego produktu
* Sokowirówka albo inne urządzenie żeby wycisnąć sok
* Jabłka 10kg
* Cukier 2kg
* Woda 2,5 litra
* Drożdże z pożywką (przeczytaj instrukcję na drożdżach, niektóre drożdże trzeba nastawić zanim zabierzesz się za robienie jabola)
* Opcjonalnie pirosiarczan sodu do odkażenia sprzętu. (Roztwór do odkażenia powinien mieć 2-3%)
1 Przeczytaj instrukcję na drożdżach. Zrób matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chodzi o to żeby rozmnożyć drożdże.
2 Wyszoruj jabłka i pozbądź się pestek.
3 Wyciśnij sok z jabłek. Jak wyjdzie gęsty to możesz poczekać aż się odstoi i ściągnąć sam sok z wierzchu. Możesz też użyć gotowego soku (ważne żeby był bez konserwantów bo drożdże ich nie lubią).
4 Przelej sok do balonu. Balon ma być dobrze wyparzony, czysty i sterylny.
5 Dodaj matkę drożdżową do soku.
6 Dodaj syrop cukrowy (zagotuj wodę, rozpuść cukier i OSTUDŹ. Nie dodawaj goracego).
7 Załóż korek z rurką. W RURCE MA BYĆ WODA.
8 Postaw balon w spokojnym ciepłym miejscu (25 stopni będzie idealnie, miejsce ma być ciepłe ale nie za ciepłe). Dobrze jak balon jest w jakimś koszyku żeby się nie wyziębiał o podłogę. Prędkość fermentacji zależy od tego jak ciepło masz w domu i ogólnie warunków dookoła.
9 Teraz mikstura będzie fermentowała. Pilnuj żeby woda nie wyparowała z rurki bo będziesz miał OCET. Przez rurkę będzie się uwalniał dwutlenek węgla. Wino będzie bulgotać.
10 z czasem bulgotanie będzie coraz rzadsze. Po 2, może 3 miesiącach wino jabolowe będzie zdatne do picia. Jeśli wyjdzie niemożebnie kwaśne to zawsze można zrobić więcej syropu i dosłodzić.
Wiadomości w tym wątku |
Jabol - przepis - przez Twilight Sparkle - 14.02.2024, 17:13
RE: Jabol - przepis - przez Lifeisbrutal - 14.02.2024, 17:45
RE: Jabol - przepis - przez Ferdzio Kiepski - 15.02.2024, 12:38
RE: Jabol - przepis - przez Twilight Sparkle - 15.02.2024, 12:42
RE: Jabol - przepis - przez Ferdzio Kiepski - 15.02.2024, 13:12
RE: Jabol - przepis - przez Supernova - 23.08.2024, 14:18
RE: Jabol - przepis - przez NieMaCiagu - 27.08.2024, 12:22
RE: Jabol - przepis - przez Lifeisbrutal - 31.08.2024, 15:27
RE: Jabol - przepis - przez daniel776 - 31.08.2024, 15:09
RE: Jabol - przepis - przez kej9 - 08.09.2024, 14:11
RE: Jabol - przepis - przez nonoanon - 18.09.2024, 02:32
RE: Jabol - przepis - przez Bogdan Boner - 27.09.2024, 01:59
RE: Jabol - przepis - przez Inferno - 02.10.2024, 22:56
RE: Jabol - przepis - przez KoneserTanichWin - 03.10.2024, 01:05
|