Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości
15.05.2024, 06:53
Tak naprawde tych wlasciwosci jest o wiele wiecej bo gdzies nawet ktos sie wypowiadal ze jedzenie dziennie 1 surowego żabku czosnku chroni organizm przez 100 roznymi pasozytami, grzybami, infekcjami itp ozywiscie razem wziete nie ze 100 z kazdej grupy hehe
Czosnek rozprzestrzenił się wcześnie, poprzez szlaki handlowe. W efekcie stała się popularnym przysmakiem w całej Europie, Azji i Afryce. Badacze dawnych kultur odkryli ślady czosnku nawet w grobowcu Tutenchamona! Do naszych czasów zachowały się jego gliniane modele [2]. Pozwala to jednak szacować, że warzywo to znane było w starożytnym Egipcie już 3000 lat p.n.e.
Czosnek zyskał popularność także w Indiach, jednak tylko wśród Hindusów należących do niższych kast [2]. Ponieważ uważany był za silny stymulant, a nawet afrodyzjak był on niedozwolony w diecie hinduskich mnichów. Ponieważ przypisywano mu (słusznie) właściwości lecznicze oraz wydłużające życie stał się ważną przyprawą ajurwedyjską.
Na zachodzie starożytni Grecy i Rzymianie używali czosnku jako przyprawy. Podobnie jak Hindusi uważali go za środek pobudzający. Dlatego też stanowił element wojskowej diety i był spożywany przed bitwą, jak i przez sportowców przed zawodami. W tym okresie swoją popularność czosnek zdobył wśród społeczności żydowskiej.
Przypisywano mu właściwości magiczne i przeciwdziałające zarazom. Dzięki tym właściwościom stał się podstawowym składnikiem w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Co ciekawe, Talmud zachęca do spożywania tego warzywa podczas Szabatu [2]. Szabatowa noc zaś sprzyja małżeńskim uniesieniom miłosnym, co po konsumpcji czosnku może być nieco uciążliwe dla obu stron. Na szczęście nieprzyjemnemu zapachowi z ust można w łatwy sposób nieco zaradzić, jedząc świeże jabłko.
1. Właściwości przeciwzapalne
Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny [5] [6]. Cała roślina zawiera związek zwany alliiną. Największa jej ilość zgromadzona jest w ząbkach. Kiedy czosnek jest miażdżony lub żuty, związek ten zamienia się w allicynę, główny składnik aktywny czosnku [7]. Allicyna zawiera siarkę. Nadaje ona czosnkowi charakterystyczny zapach i smak [8]. Jednak allicyna jest niestabilna i szybko przekształca się w inne związki siarkowe, nadające czosnkowi właściwości lecznicze [5]. Wśród tych substancji najbardziej znane są disiarczek diallilu oraz s-allilocysteina [9]. Wykazano, że związki te wzmacniają reakcję niektórych rodzajów białych krwinek i stymulują je do zwalczania wirusów, w tym tych powodujących przeziębienie i grypę.
2. Czosnek przeciw przeziębieniu
Czosnek, jak i sporządzane z niego ekstrakty i suplementy, mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. To korzystne działanie potwierdza wiele badań w tym duże, 12-tygodniowe, przeprowadzone na grupie 46 ochotników. Uczestnikom podawano codziennie suplement, zawierający ekstrakt z czosnku. Okres badania przypadał na miesiące jesienno-zimowe, w których częstotliwość zachorowania na infekcje dróg oddechowych jest wyższa niż w innych porach roku.
W grupie przyjmującej suplement czosnku zmniejszyła się liczba przeziębień o 63% w porównaniu z placebo [11]. Ponadto średnia długość trwania objawów przeziębienia również zmniejszyła się o 70%, z 5 dni w grupie placebo do zaledwie 1,5 dnia w grupie przyjmującej preparat czosnku.
Inna praca potwierdza, że przyjmowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia i grypy. Badanym podawano ekstrakt z czarnego czosnku w dawce 2,56 gramów dziennie. Zaobserwowano, że osoby przyjmujące preparat chorowały o 61% czasu krócej niż osoby niestosujące czosnku [10].
Czy zatem, czując drapanie w gardle i nadchodzące przeziębienie, natychmiast przygotowywać kanapki z czosnkiem? Oczywiście warto spróbować, choć nie ma stuprocentowej gwarancji, ponieważ w niektórych pracach [12] naukowcy twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na lecznicze działanie tego warzywa.
To, co jest jednak pewne, to że spożywanie czosnku i jego wyciągów nie jest szkodliwe dla zdrowia. Zachęcające wyniki prac obserwacyjnych mogą skłaniać konsumentów do jego regularnego spożycia w okresie wzmożonych infekcji.
Pozbawieni powonienia w wyniku zakażenia dróg oddechowych smakosze mogą z czystym sumieniem pałaszować to aromatyczne warzywo.
3. Czosnek w walce z nadciśnieniem.
Choroby sercowo-naczyniowe, w tym zawały serca i udary, są największymi przyczynami śmierci na świecie. Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia tych groźnych chorób. Badania na grupach ochotników wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi [13] [14]
W jednym badaniu obserwacyjnym ochotnikom podawano codziennie 600–1 500 mg ekstraktu z czarnego czosnku. Preparat ten był tak samo skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi, jak popularny lek Atenolol, w okresie 24 tygodni trwania badania. Badacze wskazują, że dawki suplementów muszą być dość wysokie, aby przyniosły pożądane efekty. Osoby, które wolą stosować świeżą postać warzywa, powinny spożywać ekwiwalent 4-5 ząbków dla analogicznego efektu przeciw nadciśnieniowego.
4. Czosnek a poziom cholesterolu
Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. W przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu, ekstrakty czosnku wydają się zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego lub LDL o około 10–15%. Biorąc pod uwagę wpływ czosnku na konkretne frakcje cholesterolu, wykazano, że dzięki spożyciu tego warzywa i jego ekstraktów możliwe jest obniżenie LDL („złego”) cholesterolu. Cholesterol HDL („dobry”) pozostawał bez istotnej zmiany [18] [19] [20]. Wysokie poziomy trójglicerydów są kolejnym znanym czynnikiem ryzyka chorób serca. Czosnek w świetle aktualnych badań nie ma potwierdzonego wpływu na poziom trójglicerydów [16], [17]
Na podstawie przytoczonych badań, wydaje się, że suplementy czosnku obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Spożycie czosnku i jego ekstraktów prawdopodobnie nie ma wpływu na poziom cholesterolu HDL i trójglicerydów.
5. Czosnek w prewencji choroby Alzheimera i demencji
Czosnek to dobre źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji. Uszkodzenia oksydacyjne wywołane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia wszystkich komórek, w tym mózgowych. Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi [21]. Wykazano, że wysokie dawki suplementów czosnku, jak i wysokie spożycie jego świeżej formy, zwiększają aktywność enzymów przeciwutleniających. W wyniku tego znacznie zmniejszają stres oksydacyjny [22].
Połączony wpływ czosnku i jego ekstraktów na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogą zmniejszyć ryzyko typowych chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i demencja
6. Czosnek na długowieczność?
Takie ujęcie może być lekko na wyrost. Potencjalny wpływ czosnku na długowieczność u ludzi jest w zasadzie niemożliwy do udowodnienia. Ale biorąc pod uwagę korzystny wpływ na ważne czynniki ryzyka, takie jak normalizacja ciśnienia krwi, działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające można pokusić się o hipotezę, że czosnek może pomóc żyć dłużej.
Fakt, że może pomagać zwalczać choroby zakaźne, jest również ważnym czynnikiem, ponieważ są to częste przyczyny zgonów. Jest to szczególnie istotne u osób starszych lub z niewystarczająco sprawnym układem odpornościowym.
Czosnek ma korzystny wpływ na przeciwdziałanie częstym przyczynom chorób przewlekłych. Pomaga również w łagodzeniu stanów ostrych, przez co hipotetycznie może również pomóc w wydłużeniu życia.
7. Suplementy czosnku mogą poprawić wyniki sportowe?
Czosnek był jedną z najwcześniejszych substancji stosowanych w celu zwiększenia wydajności. Był tradycyjnie używany w starożytnych kulturach dla zmniejszenia zmęczenia i poprawy wydolności pracy robotników. Jako pierwszy naturalny środek dopingujący był stosowany przez olimpijczyków w starożytnej Grecji. Badania na zwierzętach wykazały, że czosnek poprawia efektywność wykonywania ćwiczeń. Analizy z udziałem ochotników niestety dają rozbieżne rezultaty. Wśród osób z chorobami serca, które przyjmowały olej czosnkowy przez 6 tygodni, zredukowano o 12% wartość szczytowego tętna. Osoby te miały także lepszą wydolność fizyczną w porównaniu z grupą kontrolną [26]. Z drugiej strony, badanie przeprowadzone na grupie kolarzy wyczynowych nie wykazało żadnych korzyści dla wydajności zawodników [27].
Mieszane wyniki nie powinny jednak zniechęcać amatorów sportu przed zaniechaniem spożycia czosnku, ponieważ ma on potwierdzone działanie redukujące uczucie zmęczenia wywołanego wysiłkiem fizycznym.
8. Detoksykacja
Jedzenie czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich z organizmu. Wykazano, że w dużych dawkach związki siarki obecne w czosnku chronią przed uszkodzeniem narządów spowodowanym toksycznością metali ciężkich. Czterotygodniowe badanie przeprowadzone na pracownikach fabryki akumulatorów samochodowych (nadmierna ekspozycja na ołów) wykazało, że czosnek obniżył poziom ołowiu we krwi o 19%. Podawanie czosnku zmniejszyło również wiele klinicznych objawów toksyczności, w tym bóle głowy i wahania ciśnienia krwi [29]. Co ciekawe, u badanych, którzy otrzymywali trzy porcje czosnku dziennie, objawy zatrucia ołowiem były zredukowane szybciej niż w grupie otrzymującej lek D-penicylaminę, stosowaną przy tego typu intoksykacji.
9. Czosnek dla zdrowia kości
Nie przeprowadzono jak dotąd żadnych badań na ludziach w celu oceny wpływu czosnku na utratę masy kostnej. Jednak badania na gryzoniach wykazały, że może on zminimalizować utratę kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu u samic [30] [31] [32].
Jedno z badań przeprowadzonych na kobietach w okresie okołomenopauzalnym wykazało, że codzienne spożycie suchego ekstraktu czosnku (odpowiadającemu 2 gramom surowego warzywa) znacznie zmniejszyła marker niedoboru estrogenu [33].
Sugeruje to, że zarówno świeży produkt, jak i suplement, może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości u kobiet. Pokarmy, takie jak czosnek i cebula, mogą również mieć korzystny wpływ w przeciwdziałaniu rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów [34].
Wartości odżywcze
Jeden ząbek surowego czosnku waży przeważnie 3 gramy. Porcja ta dostarcza:
Mangan: 2% dziennej wartości (RDI)
Witamina B6: 2% (RDI)
Witamina C: 1% (RDI)
Selen: 1% (RDI)
Błonnik: 0,06 grama
Ponadto dostarcza niewielkich ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1 Porcja ta dostarcza 4,5 kcal, z czego 0,2 grama to białka i 1 gram węglowodany. Czosnek jest niskokaloryczny, a ponadto to produkt o wysokiej gęstości odżywczej. Jednak wielkość spożycia limituje możliwość pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Składniki odżywcze Zawartość w 100 g produktu
Wartość energetyczna 152 kcal
Białko ogółem 6,4 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany ogółem 32,6 g
Błonnik pokarmowy 4,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,09 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,25 g
Sód 17 mg
Potas 400 mg
Wapń 41 mg
Fosfor 153 mg
Magnez 25 mg
Żelazo 1,7 mg
Cynk 1 mg
Miedź 0,26 mg
Mangan 0,46 mg
Jod 2,7 µg
Tiamina 0,2 mg
Ryboflawina 0,11 mg
Niacyna 0,7 mg
Witamina B6 0,13 mg
Foliany 5 µg
Witamina C 31 mg
ŻRÓDŁÓ
https://dietetycy.org.pl/czosnek/
Czosnek rozprzestrzenił się wcześnie, poprzez szlaki handlowe. W efekcie stała się popularnym przysmakiem w całej Europie, Azji i Afryce. Badacze dawnych kultur odkryli ślady czosnku nawet w grobowcu Tutenchamona! Do naszych czasów zachowały się jego gliniane modele [2]. Pozwala to jednak szacować, że warzywo to znane było w starożytnym Egipcie już 3000 lat p.n.e.
Czosnek zyskał popularność także w Indiach, jednak tylko wśród Hindusów należących do niższych kast [2]. Ponieważ uważany był za silny stymulant, a nawet afrodyzjak był on niedozwolony w diecie hinduskich mnichów. Ponieważ przypisywano mu (słusznie) właściwości lecznicze oraz wydłużające życie stał się ważną przyprawą ajurwedyjską.
Na zachodzie starożytni Grecy i Rzymianie używali czosnku jako przyprawy. Podobnie jak Hindusi uważali go za środek pobudzający. Dlatego też stanowił element wojskowej diety i był spożywany przed bitwą, jak i przez sportowców przed zawodami. W tym okresie swoją popularność czosnek zdobył wśród społeczności żydowskiej.
Przypisywano mu właściwości magiczne i przeciwdziałające zarazom. Dzięki tym właściwościom stał się podstawowym składnikiem w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Co ciekawe, Talmud zachęca do spożywania tego warzywa podczas Szabatu [2]. Szabatowa noc zaś sprzyja małżeńskim uniesieniom miłosnym, co po konsumpcji czosnku może być nieco uciążliwe dla obu stron. Na szczęście nieprzyjemnemu zapachowi z ust można w łatwy sposób nieco zaradzić, jedząc świeże jabłko.
1. Właściwości przeciwzapalne
Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny [5] [6]. Cała roślina zawiera związek zwany alliiną. Największa jej ilość zgromadzona jest w ząbkach. Kiedy czosnek jest miażdżony lub żuty, związek ten zamienia się w allicynę, główny składnik aktywny czosnku [7]. Allicyna zawiera siarkę. Nadaje ona czosnkowi charakterystyczny zapach i smak [8]. Jednak allicyna jest niestabilna i szybko przekształca się w inne związki siarkowe, nadające czosnkowi właściwości lecznicze [5]. Wśród tych substancji najbardziej znane są disiarczek diallilu oraz s-allilocysteina [9]. Wykazano, że związki te wzmacniają reakcję niektórych rodzajów białych krwinek i stymulują je do zwalczania wirusów, w tym tych powodujących przeziębienie i grypę.
2. Czosnek przeciw przeziębieniu
Czosnek, jak i sporządzane z niego ekstrakty i suplementy, mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. To korzystne działanie potwierdza wiele badań w tym duże, 12-tygodniowe, przeprowadzone na grupie 46 ochotników. Uczestnikom podawano codziennie suplement, zawierający ekstrakt z czosnku. Okres badania przypadał na miesiące jesienno-zimowe, w których częstotliwość zachorowania na infekcje dróg oddechowych jest wyższa niż w innych porach roku.
W grupie przyjmującej suplement czosnku zmniejszyła się liczba przeziębień o 63% w porównaniu z placebo [11]. Ponadto średnia długość trwania objawów przeziębienia również zmniejszyła się o 70%, z 5 dni w grupie placebo do zaledwie 1,5 dnia w grupie przyjmującej preparat czosnku.
Inna praca potwierdza, że przyjmowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia i grypy. Badanym podawano ekstrakt z czarnego czosnku w dawce 2,56 gramów dziennie. Zaobserwowano, że osoby przyjmujące preparat chorowały o 61% czasu krócej niż osoby niestosujące czosnku [10].
Czy zatem, czując drapanie w gardle i nadchodzące przeziębienie, natychmiast przygotowywać kanapki z czosnkiem? Oczywiście warto spróbować, choć nie ma stuprocentowej gwarancji, ponieważ w niektórych pracach [12] naukowcy twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na lecznicze działanie tego warzywa.
To, co jest jednak pewne, to że spożywanie czosnku i jego wyciągów nie jest szkodliwe dla zdrowia. Zachęcające wyniki prac obserwacyjnych mogą skłaniać konsumentów do jego regularnego spożycia w okresie wzmożonych infekcji.
Pozbawieni powonienia w wyniku zakażenia dróg oddechowych smakosze mogą z czystym sumieniem pałaszować to aromatyczne warzywo.
3. Czosnek w walce z nadciśnieniem.
Choroby sercowo-naczyniowe, w tym zawały serca i udary, są największymi przyczynami śmierci na świecie. Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia tych groźnych chorób. Badania na grupach ochotników wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi [13] [14]
W jednym badaniu obserwacyjnym ochotnikom podawano codziennie 600–1 500 mg ekstraktu z czarnego czosnku. Preparat ten był tak samo skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi, jak popularny lek Atenolol, w okresie 24 tygodni trwania badania. Badacze wskazują, że dawki suplementów muszą być dość wysokie, aby przyniosły pożądane efekty. Osoby, które wolą stosować świeżą postać warzywa, powinny spożywać ekwiwalent 4-5 ząbków dla analogicznego efektu przeciw nadciśnieniowego.
4. Czosnek a poziom cholesterolu
Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. W przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu, ekstrakty czosnku wydają się zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego lub LDL o około 10–15%. Biorąc pod uwagę wpływ czosnku na konkretne frakcje cholesterolu, wykazano, że dzięki spożyciu tego warzywa i jego ekstraktów możliwe jest obniżenie LDL („złego”) cholesterolu. Cholesterol HDL („dobry”) pozostawał bez istotnej zmiany [18] [19] [20]. Wysokie poziomy trójglicerydów są kolejnym znanym czynnikiem ryzyka chorób serca. Czosnek w świetle aktualnych badań nie ma potwierdzonego wpływu na poziom trójglicerydów [16], [17]
Na podstawie przytoczonych badań, wydaje się, że suplementy czosnku obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Spożycie czosnku i jego ekstraktów prawdopodobnie nie ma wpływu na poziom cholesterolu HDL i trójglicerydów.
5. Czosnek w prewencji choroby Alzheimera i demencji
Czosnek to dobre źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji. Uszkodzenia oksydacyjne wywołane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia wszystkich komórek, w tym mózgowych. Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi [21]. Wykazano, że wysokie dawki suplementów czosnku, jak i wysokie spożycie jego świeżej formy, zwiększają aktywność enzymów przeciwutleniających. W wyniku tego znacznie zmniejszają stres oksydacyjny [22].
Połączony wpływ czosnku i jego ekstraktów na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogą zmniejszyć ryzyko typowych chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i demencja
6. Czosnek na długowieczność?
Takie ujęcie może być lekko na wyrost. Potencjalny wpływ czosnku na długowieczność u ludzi jest w zasadzie niemożliwy do udowodnienia. Ale biorąc pod uwagę korzystny wpływ na ważne czynniki ryzyka, takie jak normalizacja ciśnienia krwi, działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające można pokusić się o hipotezę, że czosnek może pomóc żyć dłużej.
Fakt, że może pomagać zwalczać choroby zakaźne, jest również ważnym czynnikiem, ponieważ są to częste przyczyny zgonów. Jest to szczególnie istotne u osób starszych lub z niewystarczająco sprawnym układem odpornościowym.
Czosnek ma korzystny wpływ na przeciwdziałanie częstym przyczynom chorób przewlekłych. Pomaga również w łagodzeniu stanów ostrych, przez co hipotetycznie może również pomóc w wydłużeniu życia.
7. Suplementy czosnku mogą poprawić wyniki sportowe?
Czosnek był jedną z najwcześniejszych substancji stosowanych w celu zwiększenia wydajności. Był tradycyjnie używany w starożytnych kulturach dla zmniejszenia zmęczenia i poprawy wydolności pracy robotników. Jako pierwszy naturalny środek dopingujący był stosowany przez olimpijczyków w starożytnej Grecji. Badania na zwierzętach wykazały, że czosnek poprawia efektywność wykonywania ćwiczeń. Analizy z udziałem ochotników niestety dają rozbieżne rezultaty. Wśród osób z chorobami serca, które przyjmowały olej czosnkowy przez 6 tygodni, zredukowano o 12% wartość szczytowego tętna. Osoby te miały także lepszą wydolność fizyczną w porównaniu z grupą kontrolną [26]. Z drugiej strony, badanie przeprowadzone na grupie kolarzy wyczynowych nie wykazało żadnych korzyści dla wydajności zawodników [27].
Mieszane wyniki nie powinny jednak zniechęcać amatorów sportu przed zaniechaniem spożycia czosnku, ponieważ ma on potwierdzone działanie redukujące uczucie zmęczenia wywołanego wysiłkiem fizycznym.
8. Detoksykacja
Jedzenie czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich z organizmu. Wykazano, że w dużych dawkach związki siarki obecne w czosnku chronią przed uszkodzeniem narządów spowodowanym toksycznością metali ciężkich. Czterotygodniowe badanie przeprowadzone na pracownikach fabryki akumulatorów samochodowych (nadmierna ekspozycja na ołów) wykazało, że czosnek obniżył poziom ołowiu we krwi o 19%. Podawanie czosnku zmniejszyło również wiele klinicznych objawów toksyczności, w tym bóle głowy i wahania ciśnienia krwi [29]. Co ciekawe, u badanych, którzy otrzymywali trzy porcje czosnku dziennie, objawy zatrucia ołowiem były zredukowane szybciej niż w grupie otrzymującej lek D-penicylaminę, stosowaną przy tego typu intoksykacji.
9. Czosnek dla zdrowia kości
Nie przeprowadzono jak dotąd żadnych badań na ludziach w celu oceny wpływu czosnku na utratę masy kostnej. Jednak badania na gryzoniach wykazały, że może on zminimalizować utratę kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu u samic [30] [31] [32].
Jedno z badań przeprowadzonych na kobietach w okresie okołomenopauzalnym wykazało, że codzienne spożycie suchego ekstraktu czosnku (odpowiadającemu 2 gramom surowego warzywa) znacznie zmniejszyła marker niedoboru estrogenu [33].
Sugeruje to, że zarówno świeży produkt, jak i suplement, może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości u kobiet. Pokarmy, takie jak czosnek i cebula, mogą również mieć korzystny wpływ w przeciwdziałaniu rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów [34].
Wartości odżywcze
Jeden ząbek surowego czosnku waży przeważnie 3 gramy. Porcja ta dostarcza:
Mangan: 2% dziennej wartości (RDI)
Witamina B6: 2% (RDI)
Witamina C: 1% (RDI)
Selen: 1% (RDI)
Błonnik: 0,06 grama
Ponadto dostarcza niewielkich ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1 Porcja ta dostarcza 4,5 kcal, z czego 0,2 grama to białka i 1 gram węglowodany. Czosnek jest niskokaloryczny, a ponadto to produkt o wysokiej gęstości odżywczej. Jednak wielkość spożycia limituje możliwość pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Składniki odżywcze Zawartość w 100 g produktu
Wartość energetyczna 152 kcal
Białko ogółem 6,4 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany ogółem 32,6 g
Błonnik pokarmowy 4,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,09 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,25 g
Sód 17 mg
Potas 400 mg
Wapń 41 mg
Fosfor 153 mg
Magnez 25 mg
Żelazo 1,7 mg
Cynk 1 mg
Miedź 0,26 mg
Mangan 0,46 mg
Jod 2,7 µg
Tiamina 0,2 mg
Ryboflawina 0,11 mg
Niacyna 0,7 mg
Witamina B6 0,13 mg
Foliany 5 µg
Witamina C 31 mg
ŻRÓDŁÓ
https://dietetycy.org.pl/czosnek/
Wiadomości w tym wątku |
CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Diabeuu666 - 15.05.2024, 06:53
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez monio - 15.05.2024, 07:39
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez kurvvisko - 15.05.2024, 19:27
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Diabeuu666 - 15.05.2024, 20:20
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Lifeisbrutal - 16.05.2024, 11:22
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Diabeuu666 - 16.05.2024, 12:06
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Twilight Sparkle - 17.05.2024, 15:22
RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - przez Bogdan Boner - 29.07.2024, 23:26
|