Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Wiara a narkotyki
08.02.2024, 22:16
@"Twilight Sparkle" Oj tak szczególnie schizy alfowe w środku nocy " Panie Boże ja już nie będę ćpać tylko niech to się skończy, będzie rano i wszystko dobrze". Nachodzi rano schizy poszły w pizdu i powtórka z rozrywki. XDD
Lifeisbrutal
Odnosząc się do wiary w kontekście ćpania, to w moim przypadku to abstrakcyjne pytanie jak dla ateisty.
Wiele osób błędnie myśli, że ateistom jest łatwiej, bo mają wszystko w dupie, to nieprawda, bo ateistą się zostaje w takim kraju ja Polska, a nie rodzi się nim, zapewne nabywa przekonania…
Też tak było u mnie, lecz z racji moje charakteru dość szybko się przestawiłem, że nie ma Boga i tyle, w ogóle wydaje mi się, że właśnie bardziej cieszę się życiem, bo zakładam, że to na ziemi jest jedno jedyne i trzeba czerpać z niego, ale z rozwagą i żeby nie karmić się nadzieją na coś po śmierci.
Katolicy mają tę nadzieję i czasem jest paradoks, że czekając na nagrodę za dobre uczynki po ich śmieci, przestają podejmować z ich punktu widzenia racjonale decyzje, mając na uwadze, że ktoś patrzy, ocenia, że nie możliwe, że tyle zła na ziemi, założenie podpowiada pieśń kościelna „cierpienie ma sens.”.
Naturalną obroną psychiki może być to nadawanie sensu rzeczkom, które są trudno akceptowalne jak np. Auschwitz tam właśnie wiara dawało ludziom sens walki o przeżycie i że ich męczeństwo jest elementem większego planu – w tym kontekście wiara im pomogła przetrwać to, co innym, by się nie udało.
Doceniam to znaczenia wiary, nie zachęcam do niszczenia krzyży i zamieniania kościołów w magazyny jak np. we Francji, bo to nie przejaw ateizmu tylko ludzka nienawiść i głupota.
Polskie fora o ateistach to coś, co przekracza ludzie pojęcia, ludzie którzy nazywają się nie wierzącymi w Boga to jacyś niedowartościowani frustraci i oszołomy, także nie dziwię się, że często obraz atesty jest mocno skrzywiony przez jakiś bliżej nieokreślony motłoch, który nienawidzi wszystkiego, w tym kościoła i chyba najbardziej siebie.
Każdy miech postępuje jak mu w „duszy gra”, jeden będzie miał oparcie w wierze, inny będzie ratował wymierające zwierzęta, a inny po postu będzie czerpał energię życiową jak wyjedzie za miasto weźmie leżak i będzie zasiłał się D3, z promieni słonecznych.
Homo sum; humani nihil a me alienum puto.
Człowiekiem jestem; nic co ludzkie nie jest mi obce.
Odnosząc się do wiary w kontekście ćpania, to w moim przypadku to abstrakcyjne pytanie jak dla ateisty.
Wiele osób błędnie myśli, że ateistom jest łatwiej, bo mają wszystko w dupie, to nieprawda, bo ateistą się zostaje w takim kraju ja Polska, a nie rodzi się nim, zapewne nabywa przekonania…
Też tak było u mnie, lecz z racji moje charakteru dość szybko się przestawiłem, że nie ma Boga i tyle, w ogóle wydaje mi się, że właśnie bardziej cieszę się życiem, bo zakładam, że to na ziemi jest jedno jedyne i trzeba czerpać z niego, ale z rozwagą i żeby nie karmić się nadzieją na coś po śmierci.
Katolicy mają tę nadzieję i czasem jest paradoks, że czekając na nagrodę za dobre uczynki po ich śmieci, przestają podejmować z ich punktu widzenia racjonale decyzje, mając na uwadze, że ktoś patrzy, ocenia, że nie możliwe, że tyle zła na ziemi, założenie podpowiada pieśń kościelna „cierpienie ma sens.”.
Naturalną obroną psychiki może być to nadawanie sensu rzeczkom, które są trudno akceptowalne jak np. Auschwitz tam właśnie wiara dawało ludziom sens walki o przeżycie i że ich męczeństwo jest elementem większego planu – w tym kontekście wiara im pomogła przetrwać to, co innym, by się nie udało.
Doceniam to znaczenia wiary, nie zachęcam do niszczenia krzyży i zamieniania kościołów w magazyny jak np. we Francji, bo to nie przejaw ateizmu tylko ludzka nienawiść i głupota.
Polskie fora o ateistach to coś, co przekracza ludzie pojęcia, ludzie którzy nazywają się nie wierzącymi w Boga to jacyś niedowartościowani frustraci i oszołomy, także nie dziwię się, że często obraz atesty jest mocno skrzywiony przez jakiś bliżej nieokreślony motłoch, który nienawidzi wszystkiego, w tym kościoła i chyba najbardziej siebie.
Każdy miech postępuje jak mu w „duszy gra”, jeden będzie miał oparcie w wierze, inny będzie ratował wymierające zwierzęta, a inny po postu będzie czerpał energię życiową jak wyjedzie za miasto weźmie leżak i będzie zasiłał się D3, z promieni słonecznych.
Homo sum; humani nihil a me alienum puto.
Człowiekiem jestem; nic co ludzkie nie jest mi obce.
Nie było żadnych ciastek, więc kupiłem zaprawę murarską !
04.01.2025, 08:20
Czeslawo Ja tam wierzę w Boga i w sumie już pod tym względem jest lepiej. Nie mam już takich obaw jak miałem waląc kreskę. Może dlatego, że zacząłem się modlić codziennie itp. Jakoś teraz nie potrafię zasnąć bez tego, tym bardziej po dragach jak wiem, że jest coś na rzeczy nawet wtedy nie zapominam o Bogu.
06.01.2025, 22:31
wiara to podstawa nie ważne w co
06.01.2025, 22:46
Nie było żadnych ciastek, więc kupiłem zaprawę murarską !
06.01.2025, 22:50
Ja nie wierzę, że da się w nic nie wierzyć.
Czeslawo nawet jak nie wierzysz w siebie to wierzysz w to, że jesteś gównem
Czeslawo nawet jak nie wierzysz w siebie to wierzysz w to, że jesteś gównem
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠛⠻⠗⢶⣶⣶⣦⣀⡀
⠀⠀⠀⠀⣀⡀⣤⡄⠀⠀⠀⠀⢸⠟⡄⠀⠘⠉⠛
⠀⠀⠀⠀⠉⢻⠇⠀⠀⠀⡀⢴⠝⣄⣷⣀
⠀⠀⠀⠀⠀⠈⣦⠀⡠⡪⢲⠃⡜⢉⣧⣿⣧⣤⣤⣤⣄⡀
⠀⢀⣠⣴⣤⣴⣿⡕⠈⡠⣡⠌⠀⣼⢿⠿⢿⡏⠉⠛⠻⣿⣷⣤
⢠⡾⠁⡴⠋⢿⣷⠃⡔⣱⠃⢀⣾⡟⢻⡆⠘⣷⠀⠀⠀⠀⠻⣿⣷⡀
⣸⢁⣾⣅⣀⡜⢻⡜⡠⠁⠀⣼⣿⠀⠘⣿⣴⣻⡶⡄⠀⠀⠀⢹⣿⣧
⢻⡘⢻⠀⠈⣿⣿⠗⠉⠀⠀⢿⣇⠀⠀⠈⣿⠛⢃⡇⠀⠀⠀⢸⣿⣿
⠈⢷⣧⣨⣾⣯⡿⠀⠀⠀⠀⠸⣿⡄⠀⠀⠈⠉⠉⠀⠀⠀⢀⣿⣿⡏
⠀⠀⠈⠉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣦⣀ Rowerek
⠀⠀⠀⠀⣀⡀⣤⡄⠀⠀⠀⠀⢸⠟⡄⠀⠘⠉⠛
⠀⠀⠀⠀⠉⢻⠇⠀⠀⠀⡀⢴⠝⣄⣷⣀
⠀⠀⠀⠀⠀⠈⣦⠀⡠⡪⢲⠃⡜⢉⣧⣿⣧⣤⣤⣤⣄⡀
⠀⢀⣠⣴⣤⣴⣿⡕⠈⡠⣡⠌⠀⣼⢿⠿⢿⡏⠉⠛⠻⣿⣷⣤
⢠⡾⠁⡴⠋⢿⣷⠃⡔⣱⠃⢀⣾⡟⢻⡆⠘⣷⠀⠀⠀⠀⠻⣿⣷⡀
⣸⢁⣾⣅⣀⡜⢻⡜⡠⠁⠀⣼⣿⠀⠘⣿⣴⣻⡶⡄⠀⠀⠀⢹⣿⣧
⢻⡘⢻⠀⠈⣿⣿⠗⠉⠀⠀⢿⣇⠀⠀⠈⣿⠛⢃⡇⠀⠀⠀⢸⣿⣿
⠈⢷⣧⣨⣾⣯⡿⠀⠀⠀⠀⠸⣿⡄⠀⠀⠈⠉⠉⠀⠀⠀⢀⣿⣿⡏
⠀⠀⠈⠉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣦⣀ Rowerek
07.01.2025, 07:06
Czeslawo
Nie ma nagrody za uczynki.
Z łaski Bożej otrzymamy tylko zbawienie, przez wiarę w Jezusa.
Natomiast to czego mamy nie robić, Bóg wyrył na tablicach - 10 przykazań Bożych.
To jest prawdziwy fundament wiary.
"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; nie z uczynków, aby się kto nie chlubił"
Apostoł Paweł, list do Efezjan (Efez. 2,8–9).
Cytat:Katolicy mają tę nadzieję i czasem jest paradoks, że czekając na nagrodę za dobre uczynki po ich śmieci,
Nie ma nagrody za uczynki.
Z łaski Bożej otrzymamy tylko zbawienie, przez wiarę w Jezusa.
Natomiast to czego mamy nie robić, Bóg wyrył na tablicach - 10 przykazań Bożych.
To jest prawdziwy fundament wiary.
"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; nie z uczynków, aby się kto nie chlubił"
Apostoł Paweł, list do Efezjan (Efez. 2,8–9).
NIE dla OPIO !!!
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
07.01.2025, 07:47
Ja wierzę w istnienie innych cywilizacji
Wszechświat jest tak wielki, że niemożliwe żebyśmy byli w nim sami
Wszechświat jest tak wielki, że niemożliwe żebyśmy byli w nim sami