Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Metylofenidat (MPH)
Nazwy: Metylofenidat, MPH
Wzór chemiczny: C14H19NO2
Masa molowa: 233,311 g/mol
Rozpuszczalność w wodzie: 1255 mg/l
Temperatura topnienia: 74 °C (165 °F)
Temperatura wrzenia: 136 °C (277 °F)
Współczynnik podziału: 0,20
Kwasowość: 8,77
![[Obrazek: Methylphenidate-2-D-skeletal-svg.png]](https://i.ibb.co/7Nr4ZXkM/Methylphenidate-2-D-skeletal-svg.png)
Metylofenidat (MPH) to stymulant i organiczny związek chemiczny z grupy fenyloetyloamin, stosowany jako lek o działaniu stymulującym. Jest inhibitorem zwrotnego wychwytu dopaminy i noradrenaliny (NDRI). Używany jest w leczeniu ADHD, narkolepsji, hipersomnii idiopatycznej oraz był stosowany przy wyprowadzaniu z narkozy. Znajduje się w Polsce w grupie II-P wykazu substancji psychotropowych.
Działanie: Metylofenidat działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Metylofenidat działa jako NDRI. MPH, przekraczając barierę krew-mózg hamuje wychwyt zwrotny dopaminy i noradrenaliny, co powoduje zwiększenie stężenia tych substancji, poprzez wychwycenie i zatrzymanie białka transportującego dopaminę (DAT). Powoduje to zwiększenie pozakomórkowego stężenia dopaminy i podwyższenie dopaminergicznej neurotransmisji. Jest najbardziej aktywny w modulacji poziomu dopaminy i, w mniejszym stopniu, noradrenaliny. Metylofenidat wiąże się z transporterami dopaminy i noradrenaliny i blokuje je. Chociaż zarówno amfetamina, jak i metylofenidat działają dopaminergicznie, należy zauważyć, że ich mechanizm działania jest znacznie inny. Metylofenidat jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dopaminy, podczas gdy amfetamina jest zarówno środkiem uwalniającym (releaserem), jak i inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminy i noradrenaliny (głównie w przytłaczającej większości środkiem uwalniającym (releaserem) i w niewielkim, nieznacznym stopniu też inhibitorem wychwytu zwrotnego), czyli jest NDRA i NDRI. Każdy z tych leków ma odpowiedni wpływ na noradrenalinę, który jest słabszy niż ich wpływ na dopaminę. Metylofenidat jest czystym inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dopaminy (NDRI) bez uwalniania tych neuroprzekaźników i nie jest releaserem (środkiem uwalniającym) noradrenaliny i dopaminy (NDRA), czyli ma inny mechanizm działaniu w porównaniu do amfetaminy i znacznie bardziej czysty i ograniczony. Metylofenidat w przeciwieństwie do amfetaminy, która jest NDRA (i w małym stopniu też NDRI) nie jest neurotoksyczny i nie ma działania neurotoksycznego, jako NDRI (czysty NDRI). Amfetamina jest neurotoksyczna dopiero w dawkach wyższych niż terapeutyczne (w dawkach terapeutycznych neurotoksyczność jest nieznaczna).
Metylofenidat jako stymulant nie uzależnia fizycznie, ale może uzależniać psychicznie.
Preparaty medyczne:
Metylofenidat dostępny jest w Polsce jako:
Droga podania: doustnie (terapeutycznie i rekreacyjnie), donosowo (rekreacyjnie)
Dawkowanie: 5-20 mg (terapeutycznie), 20-40 mg (rekreacyjnie)
Czas działania: 2,5-4 godziny
Jest to lek dostępny w Polsce na receptę. Dawkowanie leku ustalane jest indywidualnie z lekarzem.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metylofenidat
https://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate
https://psychonautwiki.org/wiki/Methylphenidate
Wzór chemiczny: C14H19NO2
Masa molowa: 233,311 g/mol
Rozpuszczalność w wodzie: 1255 mg/l
Temperatura topnienia: 74 °C (165 °F)
Temperatura wrzenia: 136 °C (277 °F)
Współczynnik podziału: 0,20
Kwasowość: 8,77
![[Obrazek: Methylphenidate-2-D-skeletal-svg.png]](https://i.ibb.co/7Nr4ZXkM/Methylphenidate-2-D-skeletal-svg.png)
Metylofenidat (MPH) to stymulant i organiczny związek chemiczny z grupy fenyloetyloamin, stosowany jako lek o działaniu stymulującym. Jest inhibitorem zwrotnego wychwytu dopaminy i noradrenaliny (NDRI). Używany jest w leczeniu ADHD, narkolepsji, hipersomnii idiopatycznej oraz był stosowany przy wyprowadzaniu z narkozy. Znajduje się w Polsce w grupie II-P wykazu substancji psychotropowych.
Działanie: Metylofenidat działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Metylofenidat działa jako NDRI. MPH, przekraczając barierę krew-mózg hamuje wychwyt zwrotny dopaminy i noradrenaliny, co powoduje zwiększenie stężenia tych substancji, poprzez wychwycenie i zatrzymanie białka transportującego dopaminę (DAT). Powoduje to zwiększenie pozakomórkowego stężenia dopaminy i podwyższenie dopaminergicznej neurotransmisji. Jest najbardziej aktywny w modulacji poziomu dopaminy i, w mniejszym stopniu, noradrenaliny. Metylofenidat wiąże się z transporterami dopaminy i noradrenaliny i blokuje je. Chociaż zarówno amfetamina, jak i metylofenidat działają dopaminergicznie, należy zauważyć, że ich mechanizm działania jest znacznie inny. Metylofenidat jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dopaminy, podczas gdy amfetamina jest zarówno środkiem uwalniającym (releaserem), jak i inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminy i noradrenaliny (głównie w przytłaczającej większości środkiem uwalniającym (releaserem) i w niewielkim, nieznacznym stopniu też inhibitorem wychwytu zwrotnego), czyli jest NDRA i NDRI. Każdy z tych leków ma odpowiedni wpływ na noradrenalinę, który jest słabszy niż ich wpływ na dopaminę. Metylofenidat jest czystym inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dopaminy (NDRI) bez uwalniania tych neuroprzekaźników i nie jest releaserem (środkiem uwalniającym) noradrenaliny i dopaminy (NDRA), czyli ma inny mechanizm działaniu w porównaniu do amfetaminy i znacznie bardziej czysty i ograniczony. Metylofenidat w przeciwieństwie do amfetaminy, która jest NDRA (i w małym stopniu też NDRI) nie jest neurotoksyczny i nie ma działania neurotoksycznego, jako NDRI (czysty NDRI). Amfetamina jest neurotoksyczna dopiero w dawkach wyższych niż terapeutyczne (w dawkach terapeutycznych neurotoksyczność jest nieznaczna).
Metylofenidat jako stymulant nie uzależnia fizycznie, ale może uzależniać psychicznie.
Preparaty medyczne:
Metylofenidat dostępny jest w Polsce jako:
- Atenza (tabletki o przedłużonym uwalnianiu),
- Concerta (tabletki o przedłużonym uwalnianiu, technologia OROS),
- Medikinet (tabletki o natychmiastowym uwalnianiu),
- Medikinet CR (kapsułki o zmodyfikowanym uwalnianiu),
- Symkinet MR (kapsułki o zmodyfikowanym uwalnianiu).
- Ritaline (Novartis)
- Methylphenidate (Mylan)
- Equasym (Takeda)
- Methylfenidaat (Sandoz)
- Concerta (Janssen-Cilag)
- metylofenidat pod nazwą Ritalin
- deksmetylofenidat (d-MPH) pod nazwą Focalin
Droga podania: doustnie (terapeutycznie i rekreacyjnie), donosowo (rekreacyjnie)
Dawkowanie: 5-20 mg (terapeutycznie), 20-40 mg (rekreacyjnie)
Czas działania: 2,5-4 godziny
Jest to lek dostępny w Polsce na receptę. Dawkowanie leku ustalane jest indywidualnie z lekarzem.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metylofenidat
https://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate
https://psychonautwiki.org/wiki/Methylphenidate
Pierwszą stycznośc z tą substancją miałem w szkole
To chyba był Medkinet (?), niebieskie/czerwone kuleczki. Donosowo działała bardzo dobrze, z 3 piątki dostałem (i tak dowiedziałem się że coś ze mną nie tak xD) a skutki uboczne nie były odczuwalne.
Później używałem medycznie, jednak lekarz przypisal tabletki o spowolnionym uwalnianiu (Concerta) i wtedy byłem ograczniony do podania oralnego - już dało się odczuć skutki uboczne - podwyższona teperatura ciała, potliwość, bółe głowy. Dodatkowo czułem się trochę robotycznie. Szczerze do leczenia nie wrócę, wolę już mieć 256MB RAM. Rekreacyjnie nie wypowiem się ale kolega mówił że spoko.
To chyba był Medkinet (?), niebieskie/czerwone kuleczki. Donosowo działała bardzo dobrze, z 3 piątki dostałem (i tak dowiedziałem się że coś ze mną nie tak xD) a skutki uboczne nie były odczuwalne.Później używałem medycznie, jednak lekarz przypisal tabletki o spowolnionym uwalnianiu (Concerta) i wtedy byłem ograczniony do podania oralnego - już dało się odczuć skutki uboczne - podwyższona teperatura ciała, potliwość, bółe głowy. Dodatkowo czułem się trochę robotycznie. Szczerze do leczenia nie wrócę, wolę już mieć 256MB RAM. Rekreacyjnie nie wypowiem się ale kolega mówił że spoko.
Nie jestem nie omylny. Napisałem coś głupiego? - zwróć mi uwagę, chętnie posłucham
22.02.2026, 09:08
U mnie psychiatra powiedział ze osoby uzależnione od stymulantów nie powinny go stosować, włącza się mechanizm uzależnienia jak w przypadku innych mocniejszych stymulantów. Poszedłem po receptę i jej nie dostałem bo w ich statusie widnieje u mnie status uzależnionego, kiedyś byłem tam 2 razy u psychoterapeuty. Ogółem szkoda czasu na tresurę
22.02.2026, 09:19
tomnook
Może warto byłoby udać się do specjalisty, bo może to wskazywać na ADHD - koniec końców jest to lek przepisywany na to zaburzenie. A to, że może potencjalnie być użyty do rekreacyjnych doznań to wisienka na torcie.
Sniffiarz97
Mojej uzależnionej znajomej psychiatra przepisywała, ale z dużą dozą kontroli (czyli recepty maks na miesiąc) i rygorystycznym podejściem do dawkowania.
Może warto byłoby udać się do specjalisty, bo może to wskazywać na ADHD - koniec końców jest to lek przepisywany na to zaburzenie. A to, że może potencjalnie być użyty do rekreacyjnych doznań to wisienka na torcie.
Sniffiarz97
Mojej uzależnionej znajomej psychiatra przepisywała, ale z dużą dozą kontroli (czyli recepty maks na miesiąc) i rygorystycznym podejściem do dawkowania.
22.02.2026, 13:22
Jeżeli masz jakąś kartę wizyty z tym lekiem przepisanym to później idziesz do lekarza pierwszego kontaktu z prośbą o przedłużenie recepty i sprawa jest załatwiona. Kluczowe jest znalezienie psychaitry, który to by przepisał - moja anegdotka dowodzi, że da się... Może ktoś ze znajomych ma już sprawdzonego pod tym względem lekarza?
22.02.2026, 13:51
Mój przyjaciel ma ADHD i medikinet bierze, podał nazwę psychiatry więc bez problemu chybaby dał
22.02.2026, 14:16
No to z diagnozą ADHD / innym uzasadnieniem na papierku masz sprawę rozwiązaną.
Konrad Curze
Niekoniecznie, bo jednak miał sporo uboków i działało na niego promotywacyjnie tylko donosowo i raczej bardziej pobudzająco niż uspokajająco, a inaczej mu nie pomagało jakoś, nie dawało nic za bardzo i się nie podobało jak już doustnie zażywał. No i uznał, że mu to nic nie daje zbytnio i za dużo uboków przy tym i zrezygnował z tego leku.
Niekoniecznie, bo jednak miał sporo uboków i działało na niego promotywacyjnie tylko donosowo i raczej bardziej pobudzająco niż uspokajająco, a inaczej mu nie pomagało jakoś, nie dawało nic za bardzo i się nie podobało jak już doustnie zażywał. No i uznał, że mu to nic nie daje zbytnio i za dużo uboków przy tym i zrezygnował z tego leku.
Sygnatura
23.02.2026, 05:06
Rzeczywiście, za bardzo skupiłem się na poprawie ocen i to w połączeniu z zmęczeniem wypaczyło mój osąd.