Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie
(16.12.2023, 19:23)Lukas1985 napisał(a): LOBO spoko ale ktoś tu pisał o tym, że w Banach jest serotonina. Nie wiem czy jest czy nie ale tryptofan jest na pewno.
A tego gościa co filmik sdtawiles to ja nie traktuje poważnie. Chłop kiedyś robił film o frumgozie i stwierdził, że fruktoza z napojów jest szkodliwa a z owoców nie. Jak go pod filmem pytałem w jaki sposób organizm rozpoznaje jedna i druga fruktozę skoro są tym samym to mi nikt nie odpisał. A takie bzdury się potem powiela.
Do tego wątpię, żeby się odniósł do np tego co powstaje z rozkładu tryptofanu co już niewątpliwy wpływ na poziom serotoniny i GABA ma.
Chłop źle nie gada ale patrzy na wszystko bardzo wąsko. Pominął milczeniem conajmniej kilka luźnych badań w których obserwowano realna poprawę przy zmianie diety na mocno tryptofanowa.
A na 5-,htp nie rośnie tolerka tylko organizm ma bardzo niewielkie zapotrzebowanie na serotoninę. Tak naprawdę po 1-2 podaniach masz uzupełniona lwia część sero więc wszystko ponad to idzie w kibel albo rozreguluje serotoninę.
Co do suplementacji która wspomoże metabolizm tryptofanu to zapomniałeś o cynku i najważniejszej witaminie - kwasie foliowym. Do tego ja np unikam wszystkiego co zaburza wchłanianie Wit C i żelaza - kawy, herbaty, ogórków itd i efekt jest.
Badzmy powazni ;D...jak na kogos, kto dlugo siedzi w ziolach i suplementach, zastanawianie sie czy w bananach jest serotonina? banan posiada tryptofan, zamieniany na 5HTP i sero. Serotonina nie wystepuja sama w sobie, a nawet jakby, to nie jest w stanie przejsc bariery krew-mozg. Suplementacja samego tryptofanu, takze jest bezskuteczna.Tryptofan konkuruje z innymi aminokwasami, a 5-HTP omija ten proces.
https://mito-med.pl/artykul/sposob-na-na...serotoniny. -> suplementacja serotoniny i tryptofanu.
Cynk i kwas foliiowy, akurat oddzialowuja na metabolizm 5-HTP w sero.
https://mito-med.pl/artykul/sposob-na-na...serotoniny -> tutaj jest artykul szczegolowo opisujacy te zjawiska